طاق بستان کرمانشاه ، حکایت مصور تاریخ ایران
سفرها معمولاً تفریحی و یا کاری هستند اما به هر دلیل، سفر تجربهای گرانبها بوده که نباید آن را کماهمیت به شما آورد، اما سفر به مکانهای تاریخی در کنار تفریح، آشنایی با تاریخ و گذشتگان را در برداشته و ارزش سفر را افزایش میدهد، طاق بستان یکی از بینظیرترین آثار تاریخی ایران بوده که در جهان نیز شهرت فراوانی دارد.
با وبلاگ اقامت ۲۴ در معرفی و آشنایی با طاق بستان همراه باشید.
مقاله مرتبط : ” کرمانشاه بهشت گردشگران – بخش اول ”
مقاله مرتبط : “ غار پراو ، غار هیجان انگیز و قاتل ”
طاق بستان کجاست؟
طاق بستان یکی از جاذبههای تاریخی قرارگرفته در دل کرمانشاه بوده و در شمال غربی این شهر و در غرب ایران واقعشده و مجموعهای از سنگ تراشیدهها و کتیبههای سنگی دوره ساسانیان است.
در زبان محلی به این مکان طاق بستان نیز گفتهشده و بیتردید بازدید از این مکان تاریخی تجربهای دلنشین و فراموشنشدنی را به ارمغان میآورد.
همهروزه علاقهمندان و گردشگران بسیاری برای بازدید از طاق بستان به این شهر سفرکرده و بیتردید این مکان یکی از بهترین جاذبههای استان کرمانشاه بوده که شهرت جهانی دارد.
ساخت این مجموعه در قرن سوم میلادی صورت گرفته و رویدادهایی نظیر تاجگذاری خسروپرویز، تاجگذاری شاپور دوم و سوم و تاجگذاری اردشیر دوم را شاهد بوده است.
در مجموعه طاقبستان کتیبههایی به خط پهلوی وجود داشته و نقوشی همچون نواختن موسیقی با آلاتی نظیر چنگ و مراسم شکار گراز توسط سوارکاران بر روی آنها مشاهده میشود.
پادشاهان ساسانی برای تراشیدن تندیسهای خود اطراف تخت جمشید را برگزیده بودند؛ اما در زمان اردشیر دوم و پادشاهان پس از او، طاقبستان که در جاده ابریشم واقعشده و از طبیعتی سرسبز و چشمههایی پر آب برخوردار بوده، برای این کار انتخاب شد.
سنگنگارههای شکارگاه سلطنتی طاقبستان از نخستین تابلوهای سنگی با رعایت قاعده و اصول نقاشی در جهان به شمارمی آید.
یکی از حجاریهای ایجادشده در طاقبستان تصویر خسروپرویز سوار بر شبدیز بوده و بهنوعی گویی این اثر نقاشی شده است.
همچنین در تصاویر حجاریشده زنانی به چشم میخورند که به نواختن سازهای بادی و چنگ مشغولاند.
در زیر طاقها سنگی طاقبستان، آبی روشن و زلال جریان داشته و منظرهای چشمنواز به محوطه این مکان تاریخی بخشیده است.
از هزاران سال پیش سراب طاقبستان در کنار طاقهای ساسانی جاری بوده و هزاران هکتار از اراضی کشاورزی این منطقه را سیراب و همچنین آب اهالی روستای طاقبستان را نیز تأمین کرده است.
اختلافنظرهایی در بین محققین در مورد کارکرد این بنا وجود داشته و عدهای این بنا را معبد الهه آناهیتا میدانند.
اما برخی دیگر از محققان و تاریخ شناسان کارکرد این بنا را کاخی ناتمام برای خسروپرویز میدانند.
همچنین در خصوص زمان ساخت بنا طاقبستان نیز اختلافنظرهایی وجود داشته و عده ای این بنا را به اواخر سده دوم پیش از میلاد نسبت داده و عدهای دیگران آن را به سه دوره هخامنشی، اشکانی و ساسانی نسبت میدهند.
از مهمترین آثار طاقبستان، طاق بزرگ و سنگنگاره تاجگذاری خسروپرویز با ایوانی مستطیل شکل به عرض بیش از ۷ متر، ارتفاع ۱۱ متر و عمق ۷متری است.
همچنین در کنار در ورودی طاق حکاکیهایی از مراسم بزم و شادی نظیر فرشتگان بالدار، درخت زندگی، مجالس شکار گراز، شکار مرغان و ماهیان در مرداب و نقشهای فیل و اسب و قایق به چشم میخورد.
بیتردید بازدید از این آثار تاریخی بینظیر میتواند خاطرهای بهیادماندنی را برای شما به ارمغان بیاورد.
اطراف طاقبستان نیز مملو از چشمهها و کوههای زیبا بوده که چشمانداز و منظرهای زیبا و بهیادماندنی را به وجود آورده.
میتوان بهجرئت گفت که هرکدام از سنگنگارههای طاقبستان بیانگر داستانی جالب از وقایع تاریخی دورههای مختلف است.
منبع : وبلاگ اقامت۲۴