آرامگاه میرزا احمد نی ریزی
جاذبه های گردشگری نی ریز

مقبره میرزا احمد نی ریزی ، سلطان خط نسخ ایرانی

۲۳ شهریور ۱۳۹۷ ۰3,350

ایران از گذشته تا کنون مهد فرهنگ، هنر، شعر و ادب بوده و همواره نام شاعران، نقاشان، معماران، خطاطان و سایر هنرمندان آن در سراسر جهان آوازه دار بوده است. به هر شهر و دیار کشور که سفر کنی، نام فردی هنرمند وجود داشته و همچنین مکان و مقبره ای از وی به نشانه احترام برپا شده است.

اگر از آن دست افرادی هستید که در سفر های خود به آرامگاه مشاهیر و  افراد شناخته شده در فرهنگ و هنر نیز سری می زنید، با وبلاگ اقامت ۲۴ در معرفی و آشنایی با میرزا احمد نی ریزی، تاریخچه حیات وی و معرفی آرامگاه این خطاط نامی ایرانی همراه باشید.

مقاله مرتبط : “آرامگاه های تاریخی شیراز

مقاله مرتبط : “شهرهای توریستی ایران و جاذبه های گردشگری آنها

میرزا احمد نی ریزی کیست؟

احمد بن شمس‌الدین محمد نی ریزی یا میرزا احمد نی ریزی یکی از شناخته شده ترین و سرشناس ترین خطاطان ایران بوده که در سال ۱۰۸۷ تا ۱۱۵۵ هجری قمری می زیست.

آوازه و شهرت این خطاط بزرگ ایرانی که ملقب به سلطان نیز بوده، در خط نسخ و کتابت قرآن مجید است.

میرزا احمد نی ریزی

میرزا احمد نی ریزی در قرن دوازده هجری و در اواخر حکومت صفوی به یکی از شناخته شده ترین خطاطان ایران بدل شده و به نوعی این خطاط بزرگ ایرانی بنیان گذار شیوه نوینی در خط نسخ در کشور بشمار می آید.

این خطاط نامی، تنها در خط نسخ به مقام سلطانی نرسیده و در سایر سبک ها مانند نستعلیق و شکسته نیز آثار فاخری از وی به یادگار مانده است.

سلطان در شهر نیریز استان فارس چشم به جهان گشوده و نخستین اثر بجای مانده از وی، صحیفه سجادیه‌ای بوده که در سال ۱۰۸۷ قمری نوشته شده است.

نخستین استاد سلطان، آقا ابراهیم قمی بوده و وی خط نسخ را پیش این استاد فراگرفته و همچنین از روی آثار علاالدین تبریزی بسیار مشق می کرد.

میرزا احمد نی ریزی در این کتاب نام از سلطان محمد، پدر وی نام برده و همچنین لقب خود را نیز شمس الدین عنوان می کند.

در سال ۱۱۰۰ به دلیل آثار فاخر میرزا احمد نی ریزی، به دستور شاه سلطان حسین صوفی، این خطاط نامی به دربار رفته و از آن پس در دربار اقامت می کند.

انتخاب محل اعراب‌گذاری در خط این استاد ایرانی به گونه‌ای بوده که بیشتر در خدمت چشم خواننده و قاری است.

میرزا احمد نی ریزی

نوع نوشتار سلطان به گونه ای بوده که چشم را بی اختیار به سمت کلمه‌ بعدی هدایت کرده و خواندن را آسان‌تر می کند.

از این رو از حیث فضا سازی و جلوه های هنری، سبک وی دارای ویژگی های گرافیکی است.

از این استاد خوشنویسی ۹۹ مجلد قرآن، ۷۷ مجلد صحیفه و بسیاری از ادعیه و مرقعات دیگر به خط او در موزه‌های بزرگ ایران و جهان برجای مانده‌است.

بزرگترین اثر نی ریزی، قرآن وزیری وی بوده که جلد آن را عبدالوهاب مذهب باشی در سال ۱۲۹۲ تذهیب کرده است.

این کتاب نفیس که متعلق به کتابخانه مجلس شورای ملی بوده در سال ۱۳۳۲ به ملک مسعود، پادشاه عربستان هدیه شده است.

از دیگر آثار به جای مانده از استاد نیریزی ،قرآنی نفیس به قلم وی است که در سال ۱۱۲۸ هجری قمری به دست توانمند این استاد به پایان رسیده و بالغ بر ۳۰ سال در اصفهان به دست استادان هنر تذهیب، نقش و نگار یافته است.

آرامگاه میرزا احمد نی ریزی

آرامگاه میرزا احمد نی ریزی این خطاط بزرگ ایرانی در شهر نی ریز استان فارس قرار داشته و همه روزه علاقه مندان و هنر دوستان بسیاری بر سر آرامگاه این فرد نام آشنا حاضر شده و زمان سپری می کنند.

آرامگاه میرزا احمد نی ریزی
آدرس: فارس ، نی‌ریز‎ ، خیابان احمد نی ریزی

ساختمان و بنای این آرامگاه، معماری زیبایی داشته و مصالح بکار رفته در آن آجر است که زیبایی خاصی به این بنا بخشیده.

در کنار این آرامگاه نیز از سال ۹۴ موزه ای به منظور نگهداری از آثار میرزا احمد نی ریزی ایجاد شده و گردشگران و علاقه مندان می توانند با حضور بر سر مزار این خطاط بزرگ، برخی آثار وی را نیز مشاهده کنند.

آرامگاه میرزا احمد نی ریزی در کنار فضای سبز زیبایی با کوچه باغ هایی مملو از دیوار های کاه گلی ایجاد شده و لذت قدمت زدن در فضایی سنتی و زیبا را برای گردشگران به ارمغان می آورد.

میرزا احمد نی ریزی

منبع : وبلاگ اقامت ۲۴

۴.۷/۵ - (۱۶ امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×