روستای ورکانه کجاست؟
یکی از کارهای مورد علاقه افراد، خارج شدن از زندگی ماشینی شهرها و سفر به روستاهای زیبا و ساکت است. حال اگر این روستا از زیبایی و جاذبه ای ویژه نیز برخوردار باشد، به طرفداران سفر به آن افزوده شده و گردشگران بسیاری را به سمت خود جذب می کند.
اگر قصد دارید به یک روستای خاص سفر کنید، با وبلاگ اقامت ۲۴ در معرفی روستای ورکانه همدان همراه باشید.
فهرست این مطلب
روستای ورکانه کجاست؟
ورکانه یکی از روستاهای نزدیک شهر همدان بوده که در فاصله ۲۵ کیلومتری از این شهر قرار دارد و در لیست روستاهای ایران است که حتما باید از آن بازدید کنید.
مقاله مرتبط : “همدان، پایتخت تاریخ و تمدن ایران زمین”
این روستای زیبا که یکی از اصلی ترین جاذبه های گردشگری همدان بشمار می آید، در منطقه ای کوهستانی و در دامنه جنوبی زاگرس واقع شده است. روستای ورکانه از شمال شرقی به کوه سردره، از غرب به روستای سیمین، از جنوب غربی به کوه سرخ بلاغ، از شرق به کوه قره داغ و از جنوب و جنوب شرقی به دره بارانی و دره قشلاق محدود میشود.
این روستا در سال ۹۵ به عنوان محل فیلمبرداری سریال علیالبدل که یکی از سریال های پخش شده در نوروز بود، انتخاب شده و سبب گردید تا این روستا با نام چشمه قل قل نیز شناخته شود.
معنی نام روستای ورکانه
در زبان محلی از ور به معنی کنار و از کان به عنوان چشمه یاد می شود و گفته می شود نام این روستا نیز ترکیبی از این دو واژه به معنی قرار گرفتن در کنار آب است.
همچنین نقلی دیگر در خصوص نام این روستا وجود دارد که بیان می کند به دلیل اینکه در اطراف روستای ورکانه، معادن فراوان سنگ وجود دارد، نام آن از کلمه ورکان به معنی نزدیک به معدن برگرفته شده است.
تاریخچه و قدمت ورکانه
قدمت روستای ورکانه به بیش از ۴۰۰ سال قبل بازگشته و آنچه تاریخ بازگو می کند نشان دهنده این موضوع بوده که نخستین و قدیمیترین محله آن، محله درب مسجد است و تاریخچه آن به اوایل دوره صفویه باز می گردد.
این روستا به دلیل واقع شدن در منطقه ای کوهستانی، از طبیعت و چشم انداز های زیبایی برخوردار بوده و همه روزه گردشگران بسیاری برای بازدید از این روستا به آن سفر می کنند.
اما نکته ای که به این روستا ویژگی منحصر به فرد بخشیده، نوع معماری آن است. روستای ورکانه، تمام از سنگ ساخته شده و ساختار زیبا و ویژه آن، دوره رنسانس را به تصویر می کشد.
با سفر به این روستا می توان به سال های بسیار دور سفر کرده و تجربه ای تکرار نشدنی کسب کرد.
روستای ورکانه به هنگام تابش نور به رنگ قهوه ای سوخته در می آید و گوشه ای از اروپا را در دوره رنسانس به تصویر می کشد. انتخاب این روستا به عنوان مقصد سفر و قدم زدن در کوچه های سنگفرش، که در دو طرف آن خانه های سنگی و باغ های سرسبز وجود دارد، بهترین لحظات را برای گردشگران به ارمغان می آورند.
روستای ورکانه یکی از ۶ روستای گردشگری همدان بشمار آمده که نام آن در فهرست آثار ملی ایران قرار دارد و به عنوان یکی از مناطق بکر گردشگری ایران شناخته می شود.
مکان های دیدنی روستای ورکانه
معماری ورکانه
معماری سنگی ورکانه در صدر جاذبه و دیدنی های این روستا قرار داشته و کاربرد سنگ در معماری و ساخت این روستا منظره ای زیبا را بوجود آورده است.
اصطبل پرورش اسب ورکانه
در نزدیکی روستای ورکانه و در فاصله ۲ کیلومتری از این روستا، اصطبلی وجود دارد که در سال های پیش از انقلاب به عنوان محلی برای پرورش اسب دربار کارایی داشت.
اصطبل پرورش اسب ورکانه در زمینی به مساحت ۱۶۵۰ متر مربع و در زمان یکی از حکام همدان به نام امیر تومان احداث شده است. این اصطبل امروزه تغییر کاربری داده و به یکی از جاذبه های گردشگری همدان و روستای ورکانه بدل شده است.
قلعه مهری خانم ورکانه
بنایی قدیمی که قلعه ای اربابی است، متعلق به ارباب روستا و فردی به نام مهری خانم بوده است. این قلعه در فاصله ۱۰۰ متری در ضلع جنوبی روستا و در بستر سبز کوهپایه و مشرف به روستا واقع شده است.
ساختمان بنا دارای پلان چلیپایی بوده و زیربنای ۳۳۰ مترمربع در دو طبقه دارد.
مقاله : “قلعه های ایران، سند افتخار و تاریخ ایران زمین”
گورستان ورکانه
در روستای ورکانه، گورستانی ساده و فاقد هر گونه سنگ قبری وجود دارد که همین موضوع سبب وجه تمایز این گورستان با سایر گورستان ها شده است.
طبیعت ورکانه
به سبب جریان رودخانه های فصلی سیمین و ورکانه، جریان دائمی آب در قنات روستا و وجود چشمه سارهای متعدد، طبیعتی چشم نواز در جای جای این روستا به چشم می خورد.
رودخانه های فصلی از یخچال های طبیعی در ارتفاعات سرچشمه می گیرند و بعد از سیراب کردن اراضی سیمین ورکانه به رودخانه فصلی ارزانفود یا دارستان می پیوندد.
اراضی سرسبز طبیعی در اطراف روستا و درختان باغات، چهره ویژه ای به روستا بخشیده و مکانی پر طراوت را ایجاد کرده اند.
کوه های اطراف روستا و دره های زیبا به نام های یورد صفرخان، دره خان، تخته سنگ، جن دره و سوبلاغ با مناظر زیبایشان چشم همه را به خود خیره می کنند. قدم زدن در روستای ورکانه به شما اجازه می دهد تا دیدنی های بیشتری را از این روستا کشف کنید و از دیدن جلوه های منحصر به فرد آن لذت ببرید.
در هر لحظه از روز با نور متفاوت خورشید، تصویری تازه در ورکانه خلق می شود و نمایشی تازه را به شما نشان می دهد.
پس حتما سفر به این روستای زیبا و تاریخی را در برنامه های خود قرار داده و از دیدن آن لذت ببرید.
روستای ورکانه پتانسیل بسیار زیادی برای جذب گردشگران داخلی و خارجی دارد. متاسفانه این روستا بسیار کمتر شناخته شده و به دلیل اینکه بین راه ارتباطی شهرهای بزرگ قرار نگرفته، بدون معرفیهای گسترده، نمیتوانیم به رشد گردشگری در آن امیدوار باشیم. البته این نکته بسیار حائز اهمیت است که رشد گردشگری به هر شکل و به هر هدفی نمیتواند به سود شهر یا روستا باشد. باید در این باره از متخصصان حوزه گردشگری کمک بگیریم و نظرات این افراد آگاه را به کار ببریم. توجه داشته باشید که گاه ورود گردگشران به یک روستای بکر میتواند، تمام روستا را در عرض چندین سال زیر و زبر کند. این تغییرات لزوما مثبت نیستند و ممکن از به تخریب طبیعت یا از بین رفتن فرهنگ بومی بیانجامند. روستای ورکانه نیازمند معرفی و جذب توریست میباشد اما مهمتر این است که بتواند جمعیت خود را حفظ کند و همچنان مانند قرنها پیش پا بر جا باقی بماند.
منبع : وبلاگ اقامت ۲۴
سلام وقتتون بخیر اصلا نرید بسیار بد بود بسیار کثیف بود و حتی امکانات اولیه مثل سرویس بهداشتی هم نداشت متاسفانه
سلام.چرا نامی از پورفسور توفیق موسیوند اولین مخترع قلب مصنوعی جهان در کانادا که زادگهش این روستاست و تا ۱۴ سالگی چوپانی می کرد ننوشتید. جای تعجب است….
ملت میخوان برن بگردن اینجا هرچند خیلی جای تعریفی هم نیست، چیکار با مشاهیر ورکانه دارن آخه؟
آقای کهلکی دست شما درد نکند خیلی زحمت کشیدید لطفا بفرماید اهالی این روستا(ورکانه) تورک زبانند یا نه ؟
سلام. لر زبان هستند
سلام گزارشی هم از روستای سیمین یکی از پر جاذبه ترین روسناهای گردشگری همدان نیز تهیه کنید پشیمان نمیشوید در صورت خواستن اطلاعات و عکس بفرمایید تا انجام دهم
چه روستای خوبی ممنون از شما