گردشگری و فرهنگ ایران از جهان موضوعی غیر قابل حذف
رئیس گروه گردشگری پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری به اهمیت جایگاه ایران در فرهنگ و مقوله میراثفرهنگی اشاره کرد و گفت: گردشگری مبتنی بر فرهنگ ایران حذف نشدنی نیست.
ناصر رضایی با بیان این آمار، بناهای فرهنگی و تاریخی را در تهران تفکیک کردیم به میراث آریا گفت: برای آگاهی و حفاظت از بناهای تاریخی لازم است آمارها و مشخصات بناها را در استانها نیز به طور جامع و دقیق استحصال کنیم.
رئیس گروه گردشگری پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری با اشاره به این که گردشگری انبوه بیبرنامه برای میراث فرهنگی و در نگاه کلیتر میراث طبیعی خطرناک و تهدیدآفرین است، تصریح کرد: میراث فرهنگی یکی از سه مورد جاذبههای پایه و اساسی بخش گردشگری است که در بیشتر میراث طبیعی شکل و فرم گرفته است به طوری که معماری بناها فارغ از مدگرایی، کاملا از میراث طبیعی و محیط زیست الهام گرفته است.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری به بناهایی که در فضاهای طبیعی مثلا در یک کوهستان یا اقلیمی گرم و خشک ایجاد شدهاند اشاره کرد و گفت: این معماری و مواد اولیه از طبیعت الهام گرفته است و همین امر سبب ایجاد تفاوتها و تشابهاتی بین آنها شده و این خود جاذبه گردشگری است.
او افزود: لازم است برای بازدید از بناها به محیط زیست(میراث طبیعی) و کالبد بنا (میراث فرهنگی) احترام بگذاریم، در حال حاضر گردشگری انبوه بیبرنامه صدمات فراوانی به بناها وارد کرده است از وندالیسم گرفته تا حتی تنفس در فضاها که سبب تخریب شده است.
رضایی در ادامه به گردشگری برنامهریزی شده به عنوان یک عامل حفاظتی از میراث فرهنگی اشاره و تصریح کرد: در عصر پساپست مدرن گفته میشود که از گردشگری انبوه نمیتوان جلوگیری کرد چون سفر اتفاق میافتد، لذا باید کاملا با برنامه پیش رفت و سفر و گردشگری را تبدیل به فرصت کرد، چرا که در گردشگری برنامهریزی شده، محافظ میراث فرهنگی است و ظرفیت گردشگری میتواند در ابعاد مختلف فرهنگی- اجتماعی و اقتصادی باعث حفاظت از میراث فرهنگی باشد. منبع درآمد برای جامعه محلی و ذینفعان، احیای اقتصاد و موتور محرک آن، ایجاد تصویر مثبت در مقصد و در نهایت ایجاد صلح و امنیت برای ملتها.
این دانشیار دانشگاه به اهمیت جایگاه ایران در فرهنگ و مقوله میراثفرهنگی اشاره و گردشگری مبتنی بر آن را حذف نشدنی دانست و گفت: میراث فرهنگی ایران در حوزه تمدنی و ناملموس، حلقه ارتباط غرب و شرق جهان است و ما میتوانیم ادعا کنیم که زمینهساز تداوم تاریخ بشری هستیم و در دنیا قابل حذف نیستیم.
او افزود: ایران در حوزه فرهنگ و هنر مانند موسیقی، خوشنویسی، نقاشی، ادب و … و حوزههای دیگر مانند معماری و حتی مقوله سیاست سرزمینداری سرآمد بوده و آثار به جای مانده برای همیشه ماندگار خواهد بود و اگر بخواهند ایران فرهنگی را حذف کنند جهان در این حوزهها با چالش روبرو خواهد شد.
رضایی با تاکید بر اینکه ایران جایگاه برجستهای دارد و از این لحاظ قابل حذف نیستم، خاطرنشان کرد: مسئله ما این است که داشتههای ما به دارایی تبدیل نشدهاند لذا باید بتوانیم در وهله اول، داشتههایمان را تبدیل به دارایی کنیم و بعد هم اولویتبندی و تبلیغ انجام داده و به عنوان محصول گردشگری عرضه کنیم.
او ادامه داد: توجه به چنین مواردی میتواند تصویر ما را در دنیا کاملا مشخص کند و همین مسئله عاملی برای مقابله با ایران گریزی و ایران ستیزی است چرا که چهره ایران فرهنگی با غنا و عمیق فراوان فرهنگ و تمدن و هنر و معماری و … میتواند منبع غنی و الهام بخش بسیاری از مطالعات و در پی آن ارتباطات بین المللی باشد.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری با اشاره به صلح آفرینی گردشگری مبتنی بر فرهنگ تصریح کرد: گردشگری ایجاد صلح و امنیت میکند و وقتی در دنیا با صلح و تساهل و تعامل پیش برویم به این معنا که دیگران را درک کنیم و امنیت را برای مردم و سرزمینمان به ارمغان بیاوریم و از طرف دیگر اینکه باعث ارتقای سطح اقتصادی مردم با تکیه بر ارتقای آگاهی عمومی شویم.
رضایی با بیان این که بناها و محوطههای تاریخی در هر محلی قرار دارند نمود یک روند قابل احترام تاریخی و ارتباط انسان با محیط هستند، بیان کرد: از این موارد میتوانیم درسهای زیادی بگیریم که بیشتر بتوانیم قدر داشتههای خود را بدانیم در عین حال، توجه به این موارد از ضروریاتی است که همه باید به صورت جدی به آن بپردازیم. پژوهش گردشگری با تکیه بر بناها و محوطههای تاریخی صورت بگیرد که ضمن شناخت میراث فرهنگی، حفاظت را برای نسل آینده محقق کنیم.
منبع: میراث آریا