نبرد با داریوش سوم در اثر موزائیکی اسکندر؛ یافتههای جدید
پژوهشهای جدید نشان میدهد که قطعات موزائیک اسکندر از معادنی در ایتالیا، شبه جزیره ایبری و تونس امروزی به دست آمدهاند. این طرح موزائیکی حدود ۲ میلیون قطعه دارد و مهمترین و نمادینترین اثر موزائیکی عصر رومی محسوب میشود. کارشناسان این موزائیک را از کاوش در خرابههای شهر باستانی پمپئی به دست آوردهاند.
این اثر باستانی اکنون در موزه ناپل ایتالیا نگهداری میشود. نقش و نگارهای اثر موزائیکی به نبرد اسکند و داریوش سوم هخامنشی اشاره دارد. از روی تک درخت پسزمینه نبرد میتوانیم به این نتیجه برسیم که نبرد ایسوس به تصویر کشیده شده است. مارکوپولو و متون عربی به این جنگ لقب درخت خشک دادهاند.
فرآیند ترمیم این اثر در سال ۲۰۲۰ با دقت و احتیاط آغاز شد. تحقیقات نشان داده که از ده رنگ در ساخت اثر استفاده شده و صنعتگران باستانی توجه ویژهای به چهره اسکند داشتهاند. حالت تابناک و هاله صورتیرنگ ثابت میکند که چرا محققان این تصویر را نمادینترین و معروفترین چهره نقاشیشده از اسکندر میدانند.
محققان میگویند که قطعات سفید موزائیک احتمالا از سنگهای آهک آلپ آپوان در ایتالیا آورده شدهاند. همچنین، قطعات صورتی متعلق به معادن پرتغال، قطعات زردرنگ از شهر رومی شمتو در تونس امروزی و قطعات قرمز تیره از دهانه ماتاپان در یونان برای ساختد موزائیک اسکندر استفاده شدهاند.