کشفیات مهم باستانی در تپه تیلینه کرمانشاه
بیش از ۲۰۰۰ مهر باستانی، مجموعهای سفالی، ابزار سنگی، اشیایی برای شمارش و بیش از ۱۰۰ پیکرک حیوانی در تپه تیلینه کرمانشاه کشف شد. قدمت این آثار ارزشمند تاریخی به ۵ هزار پیش میرسد.
سرپرست کاوشهای باستانی این منطقه گفت: کاوشهای ما آشکار کرد که با مرکزی اقتصادی – اداری در این تپه روبرو هستیم. این منطقه احتمالا محل تبادل محصولات دامی مانند روغن و نوشیدنیهایی مانند شراب و آبجو بوده است.
شکوه خسروی درباره اهمیت کشفیات اینطور گفت: به غیر از مهرها، کشف اشیایی مانند ظروف سفالی و بقایای استخوان حیوانی کمک میکند تا الگوی تغذیه ساکنان منطقه پی ببریم. این یافته اهمیت والایی در درک تحولات اقتصادی – اجتماعی اوایل هزاره سوم قبل از میلاد دارد.
با اینکه اکثر مهرها جزو وسایل دورریز در زمان محسوب میشوند، اما کشف بقایای معماری خشتی نشان میدهد که ساختمان اداری آن زمان فاصله چندانی با محل پسماندهای باستانی نداشته است.
به گفته خسروی، مناطقی مانند تپه تیلینه در جهان کمنظیر هستند. یافتههای باستانشناسی در این تپه حاکی از اهمیت آن در مبادلات اقتصادی و ساماندهی امور اداری زاگرس مرکزی در ۵ هزار پیش دارد. مطالعه دقیق تیلینه میتواند منجر به آگاهی خوبی درباره یک جامعه پیش از تاریخی شود.