از ثبت جهانی رباب و مهرگان تا پیوستن مغولستان به نوروز!
نوزدهمین کمیته بینالدولی میراث فرهنگی یونسکو در پاراگوئه و به مدت ۵ روز برگزار شد. ایران در این کمیته توانست ساز رباب و جشن مهرگان را به ثبت جهانی برساند. همچنین، کشور مغولستان به جمع کشورهای مرتبط با پرونده ثبتشده نوروز پیوست.
رباب یکی از قدیمیترین سازهای ایرانی است که قدمتش به بیش از هزار سال میرسد. در قدیم به آن رواوه میگفتند و رباب شکل معربشده همین واژه است. این ساز در جوامع افغان، بلوچ، سیستانی، خراسانی و سایر اقوام شرق ایران از اهمیت بالایی برخوردار است.
ایران با همکاری کشورهای افغانستان، تاجیکستان و ازبکستان توانست پرونده ساختن و نواختن ساز رباب را تحت عنوان بیست و ششمین عنصر میراث فرهنگی ناملموس ایران به ثبت جهانی برساند. جشن مهرگان نیز بیست و پنجمین میراث فرهنگی ناملموس ایران در کمیته میراث فرهنگی یونسکو نام گرفت.
این جشن از اوایل مهر تا اوایل آبان (در اعتدال پاییزی) برگزار میشود. مهرگان از جشنهای باستانی ایران محسوب شده و نماد دوستی، محبت و اتحاد است. جشن مهرگان در آثار ادبی ایران جایگاه مهمی دارد و مردم مناطق مختلف به برگزاری مراسمهای پایکوبی در آن میپردازند.
کشور مغولستان در این کمیته درخواست پیوستن به آئین باستانی نوروز را داد و جمع کشورهای ثبتشده در این پرونده را به ۱۳ رساند. نوروز باستانی اولین بار در سال ۱۳۸۸ با مشارکت هفت کشور به ثبت جهانی رسید. اکنون کشورهای ایران، افغانستان، تاجیکستان، ترکمنستان، ازبکستان، قزاقستان، قرقیزستان، آذربایجان، ترکیه، پاکستان، هندوستان، عراق و مغولستان عضو پرونده نوروز در میراث فرهنگی ناملموس یونسکو هستند.