اولین کباب کوبیده در ایران
کباب کوبیده یکی از اصیل و پرطرفدارترین غذاهای ایرانی است. غیر ممکن است که ایرانی باشید و حدأقل یکبار در زندگی اتان کباب کوبیده نخورده باشید. اما آیا تا به حال با خودتان فکر کرده اید که این غذای خوشمزه، برای اولین بار، چه زمانی و توسط چه کسی ابداع شد؟
فهرست این مطلب
چه کسی برای اولین بار چلوکباب را به ایران آورد؟
در مورد ابداع چلوکباب در ایران روایت های مختلفی وجود دارد. به عنوان مثال اعتمادالسلطنه در خاطراتش ورود چلو کباب به ایران را به ناصرالدین شاه نسبت داده است. بنابراین اولین کبابی در آن زمان و در بازار تهران بود. با توجه به اینکه این پادشاه قاجار تحت تأثیر اروپاییان بود، این ادعا چندان بعید به نظر نمی رسد.
اسناد دیگر نیز در این زمینه حاکی از آن است که اولین کبابی در تبریز ساخته شده است. اولین کبابی تهران که خانم ها نیز می توانستند درآن جا حضور یابند، چلوکبابی عباس شمرونی (بعدها چلوکبابی فرد شمیرانی) بود که در میدان امینالسلطان واقع شده بود.
در گذشته، چلوکبابی ها در آغاز پلو و کره برای مشتری می آوردند و سپس پیش خدمت، سیخ کباب را برای وی می کشید. بعضی کبابی ها نیز به گونه ای بودند که تا زمان سیرشدن مشتری برای او سیخ کباب می کشیدند و تعداد سیخ های کباب در مقدار هزینه بی تاثیر بود.
براساس نوشته ها اینطور به نظر میرسد که در آن دوران، کباب ها به شکل و شمایل امروزی نبودند و این نوآوری آشپزان بود که به تدریج کباب کوبیده به شکل امروزی که مخلوطی از گوشت چرخ کرده گوسفندی و پیاز است، درآمد.
اولین چلوکبابیِ ایران کجاست؟
امروزه که بیش از صد سال از ورود چلو کباب به ایران میگذرد همچنان نیز میتوانیم شعب مختلفی از «چلوکبابی نایب» را در تهران و شهرستانها ببینیم که اولین چلوکبابی در ایران است. این چلوکبابی برای اولین بار توسط غلامحسین نایب در بازار تهران تأسیس شد. در«چلوکبابی نایب» غذا به شکل اروپایی و در دیس سرو میشد و این احتمال نیز می رود که اختراع کباب کوبیده به شکل امروزی نیز توسط غلامحسین نایب صورت گرفته است.
چلوکبابی های خارجی:
طرفداران چلوکباب، تنها به ایران محدود نمیشوند. تا جایی که پای کباب کوبیده به اروپا نیز باز شده است. البته سالیان زیادی است که چلو کبابی هایی در اروپا تأسیس شده است که خیلی از صاحبان این رستوران ها هم ایرانیان مقیم خارج از کشور هستند. جواد فریفته آشپز مخصوص احمد شاه، اولین شخصی بود که به ارائه این نوع غذا در خارج از کشور پرداخت. وی آن زمان در پاریس اقامت گرفته بود و چلوکباب فریفته را تاسیس کرد. یکی دیگر از ایرانیان که در آلمان اقامت داشت یک رستوران تاسیس کرد و نام هیتلر را بر آن گذاشت. این رستوران در زمان نازی ها به وجود آمد و تنها کسانی حق ورود به این رستوران را داشتند که از طرفداران هیتلر و نازی بودند.
چلوکبابی نایب یکی دیگر از چلوکبابی ها می باشد که در شهر لس آنجلس آمریکا قرار دارد و اغلب مشتریان آن، ایرانیان مقیم آمریکا هستند.
اما اگر از همه اینها بگذریم، میرسیم به یک آشپز ایتالیایی که بعد از خوردن کباب کوبیده در ایران، حسابی شیفته این غذای اصیل ایرانی شد و از آن پیتزایی ساخت به نام پیتزای چلوکباب.
کبابی های مشهور ایرانی:
چلو کبابی شمشیری یکی از مشهورترین کبابی های تهران به شمار می رفت که در زمان رضا شاه تاسیس شد و مالک آن حاج حسن شمشیری بود. چندین سال بعد، به دلیل استقبال زیاد، این چلوکبابی به ساختمانی ۴ طبقه انتقال یافت که آشپزخانه آن در طبقه اول این ساختمان و مغازه دارها و بازاریان و افراد مجرد از طبقه دوم استفاده میکردند همچنین طبقات سوم و چهارم هم به خانواده ها اختصاص داده شد.
داستان نویسان در مورد چلوکباب شمشیری و کباب هایش، نوشته های زیادی دارند. همچنین در مورد این چلوکبابی تعریف و تمجیدهای بسیار به چشم میخورد. در مورد طعم و پخت آن نیز بسیار سخن گفته اند و این رستوران را از قدیمی ترین چلوکبابی ها دانسته اند. امروزه نیز بسیاری از چلوکبابی ها نام شمشیری را برمی گزینند تا بدین وسیله یادآور کیفیت بالای غذای خود باشند.
یکی دیگر از چلوکبابیهای معروف تهران چلوکبابی مرشد میباشد که از کبابیهای قدیمی بازار است. باتوجه به موقعیتی که در دل بازار دارد کمتر برای مردم شناخته شده است و بیشتر مشتریان آن بازاریان و آنهایی هستند که روزانه برای کسب و کار گذرشان به بازار میافتد. از ویژگی های چلوکبابی مرشد که در برخی دیگر از کبابی های بازار هم دیده می شود سرو غذا در پرسهای ۴، ۵ نفره و در سینیهای برزگ است که معمولا مغازهدارن به میزان افراد شاغل در مغازه خریداری میکنند. از ویژگی های حاج مرشد چلویی که زبان زد بازاریان بوده دادن غذای رایگان و کمک نقدی به نیازمندان بوده است.
از بهترین چلوکبابیهای بازار تهران میتوان مسلم را نام برد که حدودا ۱۵ سالی میشود که با مدیریت آقای مسلم راستگو شروع به فعالیت کرده است. اما به جرات میتوان گفت شلوغترین و محبوبترین کباب بازار تهران است.
چلوکبابی هایی که در تهران به محبوبیت خاصی دست یافته و مشهور شده اند نایب سعادت آباد، آبان، ولی عصر، خیابان وزراء، شاطرعباس، مدائن، البرز، یاس، رویال ونک، لوکس طلایی، آپادانا، ارکیده، جوان و تبریز می باشند.
منبع : وبلاگ اقامت ۲۴