کشف عصر مفرغ جدید در شهر ری
اخبار گردشگری

عصر تاریخی جدید در شهر ری کشف شد!

۵ آذر ۱۴۰۳ ۰39

قدیر افروند، سرپرست برنامه باستان‌شناسی دژ رشکان ری، از کشف لایه‌ عصر مفرغ جدید خبر داد. به گفته این باستان‌شناس، وجود لایه مفصلی از مواد فرهنگی (قطعات سفال خاکستری، آلویی و نخودی) متعلق به عصر مفرغ جدید (۱۹۰۰ تا ۱۵۰۰ قبل از میلاد) در دو گمانه باستان‌شناسی محرز شده است. این اتفاق در آغاز کاوش‌ها، یعنی ۱۷ سال پیش و دهه ۸۰ شمسی بسیار غیرمنتظره و عجیب بود.

ماموریت این تیم تحقیقاتی، تعیین عرصه و پیشنهاد حریم حفاظتی در مرکز شهر تاریخی ری بود، اما قطعاتی سفالی در زیر لایه اسلامی میانه پیدا شد که قطری در حدود دو متر داشت. بررسی‌های اولیه و مشورت با متخصصان معلوم کرد که این قطعات متعلق به دوره ناشناخته‌ای از شهر تاریخی ری است.

سرپرست کاوش می‌گوید: این دوره نوشناخته مشخصا عصر مفرغ جدید است که بین ۱۹۰۰ تا ۱۵۰۰ را در برمی‌گیرد. ما در گذشته نیز گاهی در بررسی‌های سطحی منطقه شارستان ری به چنین اجسامی برمی‌خوردیم اما توضیح قانع‌کننده‌ای برایش نداشتیم. حالا مطمئن هستیم که در فاصله متروک‌شدن تپه باستانی چشمه علی، عصر ۴۰۰ ساله مفرغ در محوطه‌ای به طول یک کیلومتر و مساحتی بالغ بر چند هکتار حضور داشته است.

به گفته قدیر افروند، شهر تاریخی ری در برهه‌های مختلف از مهم‌ترین شهرهای ایران بوده است، اما متاسفانه بی‌توجهی‌ها در صد سال اخیر باعث نابودی، تعرض و تخریب میراث باستانی این شهر شده است. او درخواست کرد تا ثبت جهانی شهر تاریخی ری در اولویت کشور قرار بگیرد تا فرآیند احیا و نجات این میراث باستانی سریع‌تر انجام شود. افروند از خشک‌شدن چشمه علی، نهر باستانی سورن، تخریب نقش‌برجسته فتحعلی‌شاهی، تعرض به بقعه تاریخی بی‌بی شهربانو و تعرض شهرداری به عرصه کوه نقاره‌خانه مثال زد که در نتیجه بی‌توجهی مسئولین به نابودی کشیده شده‌اند.

منبع

لطفا به این مقاله امتیاز دهید ..

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×