۱۹ تا از جزایر بوشهر؛ دیدنی و تفریحی و نزدیک که باید تجربه کنید!
استان بوشهر یکی از زیباترین و جذابترین مناطق ایران محسوب میشود که سالانه میزبان گردشگران زیادی است. از جاهای دیدنی بوشهر میتوان به جزایر زیبای آن در آبهای نیلگون خلیج فارس اشاره داشت. هر یک از این جزایر دارای ویژگیهای مختص به خود هستند که همین مسئله بر روی جذابیت آنها افزوده است.
ما در مجله گردشگری اقامت ۲۴ توضیحاتی در خصوص هر یک از جزایر بوشهر و ویژگیهای آنها ارائه خواهیم داد.
فهرست این مطلب
- ۱ جزیره اُمّ الکُرم
- ۲ جزیره اُمّ سیله
- ۳ جزیره تهمادو
- ۴ جزیره چراغی
- ۵ جزیره خارک (خارگ)
- ۶ جزیره خارگو
- ۷ جزیره سه دندون
- ۸ جزیره شیخ کرامه
- ۹ جزیره شیف
- ۱۰ جزیره صدرا
- ۱۱ جزیره صدف
- ۱۲ جزیره عباسک
- ۱۳ جزیره فارسی
- ۱۴ جزیره مرغی
- ۱۵ جزیره مُطاف
- ۱۶ جزیره میر مُهَنّا
- ۱۷ جزیره نَخیلو
- ۱۸ جزیره نگین
- ۱۹ جزیره خرّو
- ۲۰ نقشه جزایر بوشهر
- ۲۱ در بوشهر کجا اقامت کنیم؟
- ۲۲ جمع بندی مطالب
- ۲۳ سؤالات متداول
جزیره اُمّ الکُرم
جزیره ام الکرم در واقع از جزیرههای غیرمسکونی همجوار با سواحل استان بوشهر است که بومیان آن را با نام جزیره گُرم میشناسند. درختان حرا روبهروی ساحل جزیره بر جذابیت و زیبایی آن افزوده است. مساحت جزیره گرم ۷۹ هکتار بوده که در ۱۴۰ کیلومتری جنوب شرقی بندر بوشهر قرار گرفته است.
جالب است بدانید که این جزیره مرجانی خالی از سکنه است و در لیست جزایر پارک ملی دیر نخیلو قرار میگیرد. این جزیره زیبا به نوعی پناهگاه امن پرندگان مهاجر است. به این صورت که سالانه هزاران پرنده از گونههای مختلفی همچون کاکلی بزرگ و کوچک، قار ساحلی، پرستوی دریایی پشتدودی و گونه سفید، سلیم خرچنگخوار و سلیم کوچک برای تخمگذاری به جزیره ام الکرم میآیند.
از دیگر جانورانی که در این جزیره زندگی میکنند، میتوان به مارهای بسیار سمی جعفری اشاره داشت. لاک پشتها نیز در بستر نرم ماسههای صدفی جزیره ام الکرم تخمگذاری میکنند. اگر تمایل به بازدید از این جزیره دارید، بهترین زمان از مهر تا فروردین ماه است. فقط دقت داشته باشید که برای بازدید از جزیره ام الکرم حتما باید از سازمان محیط زیست مجوز بگیرید.
همچنین به دلیل ظرفیت محدود جزیره، گروههای بازدیدکننده نباید بیش از ۱۰ نفر باشند. از طرفی به دلیل عدم وجود امکانات اقامتی و رفاهی، به همراه داشتن آب آشامیدنی و مواد غذایی خشک از اهمیت فراوانی برخوردار است.
جزیره اُمّ سیله
از دیگر جزایر اطراف بوشهر میتوان به جزیره ام سیله یان خان اشاره داشت. این جزیره غیرمسکونی در مجاورت خور خان در خلیج فارس واقع شده است. طول جزیره ام سیله تنها ۳ کیلومتر و حداکثر ارتفاع حدود ۳ متر از سطح دریا است. در ۸ کیلومتری این جزیره روستایی به نام برد خون کهنه واقع شده که میتوانید از آن نیز بازدید کنید.
منشا به وجود آمدن جزیره ام سیله رسوب و صدفهای دریایی است. جالب است بدانید که این جزیره محل لانهسازی پرندگان مختلفی همچون کاکلی، سلیم، پرستوهای دریایی، فلامینگو و گیلانشاه معمولی است.
جزیره تهمادو
یکی از جزایر دیدنی اطراف بوشهر، تهمادو نام دارد که افراد محلی آن را با نامهای تهمادون یا جبرین نیز میشناسند. این جزیره غیرمسکونی در خلیج فارس و مجاور خور تهمادون واقع شده است. طول جزیره تهمادو ۱۲ و عرض آن ۱۳ کیلومتر است. این جزیره یکی از بهترین و ایدهآلترین مکانها جهت تخمگذاری پرندههایی همچون پرستوها است.
منشا به وجود آمدن جزیره تهمادو رسوبی بوده و گونه غالب گیاهی آن درختچه تهما است. در این جزیره نوعی بوته شورپسند به نام منگک مشاهده میشود که استفاده خوراکی دارد.
جزیره چراغی
جزیره چراغی یکی از جزایر نزدیک به بوشهر در خلیج فارس است. این جزیره نیز غیرمسکونی بوده و در مقابل ناحیه بردخون قرار گرفته است. جزیره چراغی نیز بیشتر محل لانهسازی و تخمگذاری پرندگان است. دقت داشته باشید که در این جزیره کوچک هیچگونه امکانات اقامتی و رفاهی وجود ندارد. پس در زمان بازدید از آن باید وسایل مورد نیازتان را به همراه داشته باشید.
جزیره خارک (خارگ)
از جزایر نزدیک بوشهر میتوان به جزیره خارک یا خارگ اشاره داشت. این جزیره مسکونی کاملا متعلق به ایران بوده و از نظر اقتصادی از اهمیت فراوانی برخوردار است. جزیره خارک در ۳۸ کیلومتری ساحل بندر گناوه، در خلیج فارس واقع شده و از توابع استان بوشهر محسوب میشود. این جزیره حدود ۸.۱۹۶ نفر جمعیت دارد و به دلیل وجود شرکتهای پتروشیمی، نفت فلات، پایانههای نفتی بسیار مهم است.
در واقع کلیه نفت صادراتی ایران از جزیره خارک تامین میشود. آبوهوای این جزیره در تابستان بسیار گرم و شرجی، بدون بارندگی است. گرمی هوا در منطقه خارک اغلب از اسفند ماه آغاز میشود و طول دوره گرما حدود ۸ ماه است.
جزیره خارگو
یکی از جزایر بندر بوشهر خارگو نام دارد. طول این جزیره کوچک ۸ کیلومتر و عرض آن حدود ۴۰۰ متر است. جزیره خارگو در فاصله ۵ کیلومتری جزیره خارک واقع شده است. در این جزیره میتوانید تاسیسات به جا مانده از حضور نظامیان کشور در سالهای جنگ ایران و عراق را مشاهده کنید. این تاسیسات شامل اسکله و ساختمانهای انبار مانند میشود که امروزه تبدیل به محلی مناسب جهت تخمگذاری و رشد پرندگان شده است.
جالب است بدانید که جزیره خارگو در گذشته محل استقرار نظامیان انگلیسی برای تصرف خارک بوده است. این جزیره به دلایل زیست محیطی و ارزش پدیدههای طبیعی توسط سازمان حفاظت از محیط زیست ایران به عنوان یک اثر طبیعی ملی به ثبت رسیده است.
جزیره سه دندون
از جزایر زیبای بوشهر میتوان به جزیره سه دندون اشاره داشت. این جزیره کاملا غیرمسکونی بوده و در خلیج فارس واقع شده است. یعنی در آن نمیتوانید به هیچ گونه امکانات اقامتی و رفاهی دسترسی پیدا کنید. به همین دلیل باید با آمادگی کامل به بازدید آن بروید و وسایل مورد نیاز خود را به همراه داشته باشید.
جزیره شیخ کرامه
جزیره شیخ کرامه یکی دیگر از جزایر دیدنی بوشهر است. این جزیره غیرمسکونی در خلیج فارس، در آبهای ساحلی بخش بردخون واقع شده است. برخی از کارشناسان محیط زیست استان بوشهر به این عقیدهاند که این منطقه حفاظت شده همان جزیره نخیلو است. جزیره شیخ کرامه در ۲ کیلومتری راس ام الکرامه قرار گرفته است.
در زمان جزر و مد آب تمام سطح جزیره را فرا میگیرد. به همین دلیل امکان اقامت در آن وجود ندارد.
جزیره شیف
جزیره شیف جزء جذابترین جزیره های بوشهر به حساب میآید. این جزیره در ۱۲ کیلومتری شمال غربی شهرستان بوشهر و ۶ کیلومتری شمال بندر بوشهر واقع شده است. جمعیت مردم این جزیره بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۰ حدود ۴۳۵۰ نفر بوده است. جالب است بدانید که اغلب مردم بومی جزیره شیف عرب زبان بوده و اهل سنت هستند.
این جزیره شامل دو محله شرقی «حیاره» و غربی «عواسی» است که به وسیله یک آبراه کوچک از یکدیگر جدا شدهاند. محله شرقی در مقایسه با محله غربی بزرگتر است. شغل اغلب مردم بومی این منطقه صیادی است و بخش آموزش به دوره متوسطه محدود میشود. در گذشته این جزیره با نام شیخ سعد شناخته میشد، چرا که مزار شیخ سعد در آن قرار دارد.
بر اساس حکایات و داستانها، شیخ سعد جنگجوی ایرانی بوده که مدتی بر جزیره شیف حکمرانی کرده است.
جزیره صدرا
یکی از جزایر در بوشهر صدرا نام دارد که در خلیج فارس واقع شده است. این جزیره کوچک صنعتی محل استقرار شرکت صنعتی دریایی ایران است و در شرق شهر بوشهر قرار دارد. مساحت جزیره صدرا حدود ۴۵۰ هکتار است. با خاکریزی بر قسمتهای کم عمق و احداث پلی بر روی مسیر آبی دسترسی به جزیره راحتتر شده است.
در واقع این جاده دسترسی به منطقه آزاد اقتصادی بوشهر ختم میشود. یعنی جزیره صدرا مشابه با جزایر صدف، نگین، عباسک در منطقه آزاد بوشهر واقع شده است.
جزیره صدف
از دیگر جزایر کوچک بوشهر میتوان به جزیره صدف اشاره داشت. این جزیره در نزدیکی بندر بوشهر واقع شده و مساحت آن حدود ۱۴ هکتار است. همانطور که اشاره شد، جزیره صدف در منطقه آزاد بوشهر قرار دارد. در این جزیره میتوانید پرندگان مختلف زیبایی را مشاهده کنید که بر جذابیت آن افزوده است.
اگر به عکاسی علاقهمند هستید، بدون شک میتوانید عکسهای زیبایی را در جزیره صدف به ثبت برسانید.
جزیره عباسک
جزیره عباسک یک جزیره کوچک و خالی از سکنه است که در خلیج فارس، نزدیک بندر بوشهر واقع شده است. جنس خاک این جزیره ماسهای بوده و اصلا برای کشاورزی مناسب نیست. به همین دلیل امکان پرورش گیاه در آن وجود ندارد. مساحت جزیره عباسک حدود ۷/۱۴ کیلومتر مربع است.
در این جزیره موزهای به نام موزه بزرگ خلیج فارس در دست ساخت است. بر اساس طرحهای ارائه شده، یک دهکده گردشگری در آیندهای نه چندان دور ساخته میشود. جزیره عباسک نیز در منطقه آزاد بوشهر واقع شده است. دولت تصمیم دارد این جزیره را به یک شهرک زیست فناوری تبدیل کند که به دلیل مخالفت افراد بومی، به تعویق افتاده است.
جزیره فارسی
جزیره فارسی یکی از جزیره های بوشهر است که در خلیج فارس، حد فاصل مرز دریایی بین ایران و عربستان واقع شده است. از نظر موقعیت، جزیره فارسی آخرین جزیره ایرانی فعال در حوزه نفتی است. این جزیره در ۱۰۰ کیلومتر خاک ایران، جنوب غربی جزیره خارک است. طول جزیره فارسی حدود ۱.۴۰۰ متر و عرض آن ۷۰۰ متر است.
جالب است بدانید که این جزیره تنها نقطه برون مرزی و دورترین نقطه جغرافیایی ایران به حساب میآید. جزیره فارسی زیر نظر استانداری بوشهر اداره میشود. در این جزیره میتوانید گونههای جانوری خاصی از رده حشرات و بندپایان مشاهده کنید که از نظر علمی شناخته شده نیستند.
جزیره فارسی از نظر منابع نفتی بسیار غنی است. به طوری که در پیرامون آن چاههای نفت و گاز کشف شده و در حال بهرهبرداری هستند. به این ترتیب این جزیره نه تنها از نظر سیاسی، گردشگری، نظامی، بلکه از نظر منابع غنی نفت و گاز از اهمیت فراوانی برخوردار است.
جزیره مرغی
جزیره مرغی جزء جزیرههای غیرمسکونی بوشهر به شمار میرود که در خلیج فارس، ناحیه بردخون «شهرستان دیر» واقع شده است. این جزیره یکی از بهترین جزایر بوشهر برای تخم گذاری لاک پشتهای پوزه عقابی و پرستوهای مهاجر است. جزیره مرغی مشابه با جزایر مطاف، چراغی، تهمادون در ناحیه بردخون قرار دارد.
دقت داشته باشید که در این جزیره نیز امکانات اقامتی و رفاهی خاصی وجود ندارد. به همین دلیل برای بازدید از آن باید آمادگی کافی داشته باشید.
جزیره مُطاف
جزیره مطاف که به برمودای ایران نیز شهر دارد، از دیگر جزیرههای غیرمسکونی ایران در خلیج فارس است. این جزیره در سواحل بخش بردخون واقع شده است. جزیره مطاف در زمان مد زیر آب رفته و در زمان جزر از آب بیرون میآید. به دلیل آشنا نبودن دریانوردان به این منطقه و طوفان، قایقهای ماهیگیری زیادی به گل نشسته است.
آب اطراف این جزیره ماسهای به دلیل عمق کم، موجهای زیادی دارد. به همین دلیل در زمان بازدید از آن باید نکات احتیاطی را رعایت کنید.
جزیره میر مُهَنّا
جزیره میر مهنا یکی از جاذبههای گردشگری غیرمسکونی بوشهر در خلیج فارس است. این جزیره زیبا در کرانههای جنوبی بندر ریگ قرار گرفته که میوههای انجیر و انگور آن از گذشته تا به اکنون معروف بوده است. در جزیره میر مهنا یک درخت کنار بزرگ و تناور به نام کنار میر مهنا وجود دارد که گردشگران زیادی برای دیدن آن به این جزیره میآیند.
از دیگر جاذبه های جزیره میر مهنا میتوان به قدمگاه امیرالمومنین اشاره داشت. نام این جزیره برگرفته از نام یکی از سرداران محلی که به هلندیان و کریم خان زند حمله میکرد، است. برای تبدیل جزیره میر مهنا به یک منطقه گردشگری، برنامههای مختلفی در حال اجرا است.
جزیره نَخیلو
یکی از جزیره های بوشهر نخیلو نام دارد که یکی از جذابترین جزیرههای غیرمسکونی خلیج فارس است. این جزیره در سواحل جنوبی استان بوشهر، نزدیک به جزیره ام الکرم واقع شده و هیچ سکنهای در آن وجود ندارد. مساحت جزیره نخیلو تنها ۶۰ هکتار است و منشا به وجود آمدن آن صدفها و مرجانها است. این جزیره پوشیده از گیاهان شورپسند است.
در جزیره نخیلو میتوانید گونههای مختلفی از پرندگانی همچون پرستوهای کاکلی بزرگ و کوچک، پرستوهای دریایی پشت تیره، چکاوک کاکلی بهسر و نوعی خرچنگخوار را مشاهده کنید. ارتفاع این جزیره از سطح دریا حدود یک و نیم متر است و در حال حاضر به عنوان زیستگاه لاک پشتهای خلیج فارس شناخته میشود.
جالب است بدانید که جزیره نخیلو یکی از بهترین و بی نظیرترین جزایر خاورمیانه جهت زندگی و تخمگذاری پرندگان مهاجر دریایی است. در بخش دیگری از این جزیره میتوانید تجمع کوچکی از جنگلهای حرا را مشاهده کنید.
نکته: به دلیل تخمگذاری لاک پشتها و وجود پرندگان نادر، سفر به جزیره نخیلو ممنوع است. لذا برای بازدید از آن حتما باید از اداره محیط زیست مجوز بگیرید.
جزیره نگین
یکی از جزیرههای کوچک خلیج فارس، نگین نام دارد. این جزیره در نزدیکی بندر بوشهر واقع شده و مساحت آن حدود ۳۰ هکتار است. از مهمترین ویژگیهای جزیره نگین میتوان به قرارگیری آن در کنار حوضچه کشتیرانی و امکان دسترسی مستقل به بزرگراه بوشهر به برازجان اشاره داشت.
پیوند جزیره نگین به منطقه اقتصادی بندر بوشهر به وسیله احداث یک جاده دسترسی به طول دو کیلومتر به اتوبان اصلی بوشهر، از مهم ترین پروژههای در حال بررسی است. در حالت کلی، امکان توسعه محدوده عملیاتی بندر بوشهر به دلیل محصور بودن آن در محدوده شهری وجود ندارد و تنها راه گسترش آن، اتصال به جزیره نگین است.
جزیره خرّو
از جزایر تفریحی بوشهر در خلیج فارس میتوان به جزیره خرّو اشاره داشت. این جزیره مشابه با جزایر مُطاف، مولیات، امالکرم، ام سیله (خان)، چراغی سهدندون، مُرغی و… غیرسکونی است. اغلب جزیرههای غیرمسکونی خلیج فارس به عنوان زیستگاه مرجانهای دریایی، محل تخمگذاری لاک پشتها و گونههای مختلف پرندگانی همچون پرستوهای دریایی از اهمیت زیادی برخوردارند.
بدون شک، جزیره خرو یکی از بهترین و جذابترین مناطق برای غواصها محسوب میشود، چرا که در این منطقه میتوانید مرجانهای دریایی، انواع ماهیها و دنیای زیر آب را کشف کنید.
نقشه جزایر بوشهر
نقشه جزایر بوشهر را میتوانید از طریق لینک زیر مشاهده کنید.
در بوشهر کجا اقامت کنیم؟
یکی از مهمترین مواردی که میتواند بر روی آرامش و راحتی در سفر تاثیر بگذارد، اقامتگاه است. برای اقامت در بوشهر گزینههای مختلفی (اجاره خانه، اقامتگاه بومگردی، هتل) وجود دارد. بدون دردسرترین و بهترین راه برای اقامت در این شهر، رزرو هتل است. در هتلهای بوشهر تمامی امکانات رفاهی برای اقامت راحت و بدون دغدغه فراهم شده است.
اگر قصد رزرو هتل بوشهر را دارید، میتوانید از طریق شمارههای درج شده در وب سایت اقامت ۲۴ با کارشناسان ما در ارتباط باشید. کارشناسان حرفهای اقامت ۲۴ با بررسی شرایط، امکانات و بودجه مورد نظر، بهترین گزینههای اقامتی را به شما پیشنهاد خواهند دارد.
جمع بندی مطالب
در این مقاله به جزایر شمالی و جنوبی بوشهر و نکات مربوط به آنها پرداختیم. همانطور که اشاره شد، بازدید از برخی از جزیره های بوشهر تنها با اخذ مجوز امکانپذیر است. برای آمادگی بیشتر، پیش از بازدید از این جزایر ابتدا در مورد آنها اطلاعات لازم را به دست بیاورید. از دیگر نکاتی که حتما باید به آن توجه داشته باشید، رعایت بهداشت و عدم رهاسازی زباله در دریا و جزایر است.
جزیرههای بوشهر از مهمترین زیستگاههای گونههای مختلف جانوری است که رهاسازی زبالهها میتواند به آنها آسیب جدی و غیرقابل جبرانی برساند. اگر شما هم تجربه بازدید از جزایر بوشهر را دارید، میتوانید تجربیات خود را از بخش کامنتها با ما به اشتراک بگذارید.
سؤالات متداول
نام جزایر استان بوشهر چیست؟
نام جزایر بوشهر شامل: جزیره اُمّ الکُرم، جزیره اُمّ سیله ،جزیره تهمادو، جزیره چراغی، جزیره خارک (خارگ)، جزیره خارکو، جزیره سه دندون، جزیره شیخ کرامه، جزیره شیف، جزیره صدرا، جزیره صدف، جزیره عباسک، جزیره فارسی، جزیره مرغی، جزیره مُطاف، جزیره میر مُهَنّا، جزیره نگین، جزیره خرّو میشود.
جزایر شمالی بوشهر کدامند؟
جزیره خارکو، جزیره خارک (خارگ)، جزیره شیف، جزیره میر مهنا، جزیره عباسک و جزیره نگین
جزایر جنوبی بوشهر کدامند؟
جزیره نخیلو، جزیره فارسی، جزیره شیخ کرامه، جزیره ام سیله و جزیره ام الکرم
جزایر نزدیک به بوشهر کدامند؟
جزیره شیف، جزیره نگین و جزیره عباسک نزدیکترین جزایر به بوشهر هستند.