حمام علی قلی آقا اصفهان؛ آدرس، بلیط، معرفی بخش های مختلف
حمام علی قلی آقا یکی از جاهای دیدنی اصفهان است که امروزه به سمت موزه مردم شناسی اصفهان تغییر کاربری داده است. این حمام تاریخی که در لیست آثار ملی به ثبت رسیده نمونه تمام عیار احترام به فرهنگ هم نوع دوستی ایرانیان است. حمام ها در گذشته علاوه بر مکانی برای نظافت و بهداشت شخصی، مکانی برای ملاقات عمومی و دیدار با آشنایان و حتی انتخاب عروس آینده و یا مراسم تدفین و شستن مردگان بوده است. بد نیست بدانید که این حمام بخشی از مجموعه مسجد، ۴ سوق یا بازار، کاروانسرا و همین حمام تاریخی است که همگی آنها را به دستور علی قلی آقا ساخته اند. در ادامه بیشتر با حمام تاریخی علی قلی آقای اصفهان آشنا خواهید شد.
فهرست این مطلب
حمام علی قلی آقای اصفهان کجاست؟
این حمام در محله ای به همین اسم یعنی علی قلی آقا قرار گرفته که دسترسی به آن از هر نقطه ای راحت است. برای رسیدن به حمام تاریخی علیقلی آقا اگر با ماشین شخصی هستید، به سمت میدان شهدا بروید و پس از آن به داخل خیابان فروغی بپیچید. در طول مسیر خیابان فروغی، هنگامی که به اولین چهارراه رسیدید، وارد خیابان تگریان شوید. در خیابان تگریان تابلوهای راهنما به سمت حمام تاریخی علیقلی آقا را خواهید دید.
مسیر دیگری که در بین گردشگران معروف است از سمت خیابان بیدآبادی است. برای اینکار باید بعد از میدان شهدا وارد خیابان چهارباغ پایین شوید و سپس به سمت خیابان جامی و در نهایت وارد خیابان بیدآبادی شوید. در انتهای این خیابان، حمام علی قلی آقا را خواهید دید. اگر هم با خط مترو هستید، در ایستگاه مترو شهدا پیاده شوید. از آنجا ۸۰۰ متر با این بنای تاریخی فاصله دارید. با تاکسی های خطی می توانید در طی ۲ دقیقه خودتان را به حمام علیقلی آقا برسانید.
تاریخچه حمام تاریخی علی قلی آقای اصفهان
طبق مطالعات و بررسی هایی که به عمل آمده، قدمت این حمام تاریخی اصفهان به قرن ۱۲ هجری (۱۱۲۵ هجری قمری) یعنی دوران صفویه باز می گردد. این حمام را به دستور علی قلی آقا از درباریان (خواجگان) صفویه در زمان حرم شاه سلیمان و شاه سلطان حسین صفوی، ساخته اند. این حمام برای استفاده خانم ها و آقایان به شکل کاملا مجزا قابل استفاده بوده است. گفته ها حاکی از این است که حمام کوچکتر برای استفاده خانم ها و حمام بزرگتر برای استفاده آقایان بوده است. امروزه کاربری این موزه با مرمت های مختلف و مجسمه هایی که قرار داده اند به موزه مردم شناسی تغییر پیدا کرده است.
معماری و ساختار حمام علی قلی آقای اصفهان
معماری بناهای تاریخی اصفهان همیشه زبانزد خاص و عام بوده و حمام علیقلی آقا هم از این قاعده مستثنی نیست. بنای کلی حمام را طبق اصول معماری صفویه ساخته اند که شامل دو قسمت حمام بزرگ و کوچک است. البته تابلوها و نقاشی هایی که در این حمام به چشم می خورند در دوران قاجار به آن اضافه کرده اند.
-
حمام بزرگ
ورودی حمام بزرگ ۸ ضلعی است که با دو راهرو عمود بر هم به رختکن متصل است. نورگیر این قسمت ها به کمک روزنه های جام گاه که محل قرارگیری شیشه های عدسی محدب است تأمین می گردد. دلیل محدب بودن شیشه های روزنه ها، جلوگیری از اتلاف انرژی و پخش کردن یکسان نور ورودی است. البته مزیت بزرگتر آن این است که به دلیل شکست نور، از بیرون داخل حمام را نمی توان دید.
سربینه حمام بزرگ داری ۴ حوض داخل سکوهاست که به کمک آن مراجعه کنندگان پاهای خود را در آن شستشو می دهند. سربینه و گرم خانه در حمام علی قلی آقا اصفهان به کمک یک راهرو به هم متصل هستند. اگر به دقت به حوضچه ها نگاه کنید، سنگ های یک تکه سفید رنگ به اندازه ۱ متر خواهید دید که سطح آنها را آجدار کرده اند. این سطح آجدار و برجستگی های روی آن در نقش تکیه گاه صندلی، عمود بر حوضچه ها هستند. در واقع تصور می کنند که نقش این قسمت ها به عنوان ماساژور و نقطه اتصال بوده تا افراد لیز نخورند و از برخورد سر آنها به لب حوضچه جلوگیری کنند.
-
گرم خانه
گرم خانه در حمام علی قلی آقا اصفهان مزین به سنگ های مرمر است که در زیر آن زنبورک های مختلف وجود داشته تا همیشه کف آن گرم باقی بماند. طرح و نقوش کاشی کاری های دیوار گرمخانه، طرح های اصیل ایرانی یعنی گل و اسلیمی هستند که در دوران صفویه به اوج محبوبیت دست پیدا کردند. در گرم خانه یک استخر بزرگ یا چال حوض را می بینید که برای غوطه وری و آب تنی مورد استفاده بوده است.
۲ شاه نشینی که در دو سمت محور اصلی گرمخانه می بینید شاه نشین هستند. یکی از این شاه نشین ها برای پرش در آب و دیگری برای نشستن و تماشا کردن بوده است. خزینه حمام با چند پله به گرمخانه وصل است. در کنار خزینه هم دو محل شاه نشین برای حمام خصوصی قرار دارند. در بخشی از گرم خانه، لنگ شوی خانه و سرویس بهداشتی هم به چشم می خورند.
اگر به جرزهای مشرف به گرم خانه به دقت نگاه کرده باشید، تابلو کاشی کاری شده بسیار زیبایی را خواهید دید. طبق گفته ها و اسناد به دست آمده، این مرد که در تابلو کاشی کاری لباس و عمامه و عصا دارد، احتمالا همان علی قلی آقاست که این حمام را ساخته است.
-
حمام کوچک
طراحی، قاعده و اصول معماری حمام کوچک مشابه با حمام بزرگ است ولی همه چیز در ابعاد کوچکتر به چشم می خورد. قاعده سربینه حمام کوچک مربع شکل است که در ۳ ضلع آن سکو با حوض قرار گرفته اند. گرمخانه حمام کوچک علی قلی آقا با ۸ ستون که طاق آن را نگه داشته اند خودنمایی می کند.
-
سیستم گرمایشی
آب حمام علی قلی آقا اصفهان به کمک چاه گاو تأمین می شده که در فضای گاورو در ضلع غربی حمام قرار داشته است. این آب از چاه گاو به پشت بام منتقل می شده و از آن جا به خزینه و حوضچه می رسیده است. آتشدان (تون) و انبار سوخت وظیفه گرم کردن آب را بر عهده داشته که به همراه ظرف مخصوص گرم کردن آب (تیان) و گودال جمع آوری خاکستر در بخش غربی قرار دارند. دودکش و کانال های انتقال گرما هم در زیر حمام قرار داده اند که همان سیستم گرمایش از کف دنیای مدرن است.
-
سیستم دفع فاضلاب
سیستم دفع فاضلاب در گرمابه علیقلی آقا به شیوه گنداب بوده است. در این شیوه، فاضلاب از طریق کف شوی های گرمخانه و بینه وارد کانال هدایت کننده می شود. در نهایت گنداب جمع آوری شده به قسمت پشت حمام می ریزد. نهایتا پس از خشک شدن فاضلاب دفعی، در محل جدا و دور از شهر دفن می کردند.
اطلاعات تماس و هزینه بلیط بازدید از حمام علی قلی آقا اصفهان
بازدید از حمام علی قلی آقا در تمامی روزهای هفته از ساعت ۷ صبح تا ۶ عصر امکان پذیر است. هزینه بلیط ورودی برای گردشگران ایرانی ۵۰۰۰ تومان است. مدت زمانی که برای بازدید از این حمام تاریخی نیاز دارید بین ۳۰ دقیقه تا ۱ ساعت است. برای دریافت آخرین اطلاعات در خصوص ساعات بازدید و هزینه بلیط می توانید با شماره تلفن ۳۳۳۷۵۷۷۷-۰۳۱ تماس بگیرید.
دیدنی های نزدیک
حمام علی قلی آقا در کنار سایر بناهای تاریخی اصفهان مکان بسیار دیدنی است که در سفر به اصفهان نباید آن را از دست داد. در نزدیکی این حمام تاریخی جاذبه های گردشگری دیگری هم وجود دارند که هر سال میزبان هزاران گردشگر از سراسر کشور هستند. سرای ملک التجار، مسجد حکیم، کاخ هشت بهشت، زورخانه، مسجد و بازار علی قلی آقا نزدیکترین فاصله را دارند. کاخ چهلستون، آکواریوم اصفهان، موزه عصارخانه شاهی و میدان نقش جهان هم با فاصله حدود ۱۵ دقیقه ای فاصله خوبی با حمام علیقلی آقا دارند.
هتل های نزدیک
دسترسی نزدیک به جاذبه های گردشگری برای مسافران اهمیت بسیار زیادی دارد مخصوصا در شهری مثل اصفهان که به دلیل شلوغ بودن در ماه های اوج مسافر، مزیت بزرگی است. برای رزرو هتل های نزدیک به حمام علی قلی آقا و جاذبه های اطراف آن توصیه می کنیم هتل جمشید، پیروزی، ویانا، مروارید، سهروردی و یا آزادی را انتخاب کنید. اقامت ۲۴ در تمام طول سال همیشه بیشترین میزان تخفیف را برای رزرو هتل اصفهان شما عزیزان در نظر گرفته است.
سؤالات متداول
[toggle title=”مسیر دسترسی به حمام علی قلی آقا چگونه است؟” state=”close”]برای رسیدن به حمام علی قلی آقا اصفهان می توانید از سمت میدان شهدا به خیابان فروغی و سپس در اولین چهارراه به سمت خیابان تگریان بروید. همچنین می توانید از سمت خیابان چهارباغ پایین به سمت خیابان جامی و سپس خیابان بیدآبادی بروید. اگر با مترو هستید در ایستگاه شهدا پیاده شوید.[/toggle]
[toggle title=”چه زمانی می توان از حمام علی قلی آقای اصفهان بازدید کرد؟” state=”close”]امکان بازدید در تمامی روزهای هفته از ساعت ۷ بعد از ظهر تا ۶ صبح امکان پذیر است.[/toggle]
پیشنهاد میکنم اگر رفتید آماده برخورد افتضاح مسولین اونجا باشید یه خانم مسولش بود ما گفتیم میخاییم عکس بگیریم بعد توضیح شما را گوش بدیم آقا افتاد رو دور لج کردن پاچه میگرفت فقط موقعی هم که خواستیم بیاییم بیرون یک کلمه ازش پرسیدیم قدمت حمام چند ساله داد زد سرمون برید بیرون دیگه خلاصه سگ بستن تو حموم مواظب باشید