11
شیراز

خانه سعادت شیراز | معرفی کامل موزه خاتم شیراز و نحوه دسترسی

۳ اسفند ۱۴۰۰ ۱4,573

شیراز به عنوان یکی از جذاب‌ترین و دوست داشتنی‌ترین مقاصد سفر در ایران شناخته می‌شود. هر ساله گردشگران داخلی و خارجی زیادی برای تماشای جاهای دیدنی شیراز به این شهر سفر می‌کنند. یکی از اماکن تاریخی و تماشایی شهر بهارنارنج، خانه سعادت نام دارد. خانه سعادت (موزه خاتم) شیراز جزو خانه‌های قدیمی متعلق به دوران قاجار است که از لحاظ معماری ارزش بسیار بالایی دارد.

اگر قصد دارید شما هم در سفر به شیراز از خانه سعادت که در حال حاضر موزه خاتم نیز در آن دایر است، بازدید نمایید؛ پیشنهاد می کنیم پس از رزرو هتل شیراز با وبلاگ اقامت ۲۴ همراه باشید.

خانه سعادت شیراز

معرفی خانه سعادت (موزه خاتم) شیراز

خانه سعادت شیراز یکی از خانه‌های تاریخی و زیبای این شهر می‌باشد که در زمان قاجاریه ساخته شده است. مالک این خانه سید علی اکبر سعادت یکی از تاجران به نام شیراز بوده که آن را در محله قدیمی سنگ سیاه بنا نموده است. خانه سعادت به لحاظ داشتن معماری اصیل ایرانی و استفاده از تزئینات هنرمندانه و چشم نواز در دهه‌های اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفت.

در سال ۱۳۸۲ خانه تاریخی سعادت شیراز به شماره ۱۰۴۸۱ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید. همچنین در سال ۱۳۸۴ سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان فارس و شهر شیراز در راستای حفظ و احیای این بنای ارزشمند اقدام به مرمت و بازسازی بخش‌هایی از این خانه نمودند. در این مرمت پوشش پشت بام تعویض گردید و سنگ فرش حیاط بازسازی شد. همچنین برای تحکیم مقاومت ساختمان پی ریزی آن تقویت گشت و قسمت‌های چوبی که در اثر موریانه تخریب شده بودند نیز مرمت شدند.

در حال حاضر خانه سعادت شیراز به محل نمایشگاه دائمی یا همان موزه خاتم تغییر کاربری داده است. فضای بزرگ و اتاق‌های متعدد به همراه تزئینات بسیار زیبا و دلنشین، باعث شد این خانه تاریخی به عنوان محلی مناسب برای به نمایش گذاشتن هنر اصیل و ارزشمند خاتم کاری شیراز انتخاب گردد.

معماری موزه خاتم

معماری خانه سعادت (موزه خاتم) شیراز

در محله سنگ سیاه شیراز و در مجاورت آرامگاه سیبویه خانه‌ای تاریخی قرار گرفته که معماری زیبای آن نگاهتان را مسحور خود خواهد کرد. خانه سعادت شیراز را می‌توان به جرات یکی از نمونه‌های بارز هنرنمایی معماران و استادکاران دوران قاجار نامید که از ظرافت خاص و زیبایی منحصربفردی برخوردار است. این عمارت با ارزش به سبک معماری اواخر قاجار و اوایل پهلوی ساخته شده و دارای یک حیاط مرکزی و اتاق‌های متعدد است. برای زیبایی بیشتر این خانه از تزئیناتی همچون کاشی کاری، آجر کاری، گره چینی، سنگ‌های حجاری شده و سقف‌های چوبی استفاده شده است.

ورودی

خانه تاریخی سعادت دارای دو ورودی است که ورودی اصلی در ضلع جنوبی و ورودی دوم در امتداد ورودی اصلی و در ضلع شرقی قرار دارد. این خانه برخلاف خانه‌های آن زمان فاقد هشتی است و پس از ورودی یک راهرو کوچکی ساخته شده که به حیاط خانه می‌رسد.

حیاط

با گذشتن از دربی چوبی و کوچک که در بالای آن نام خانه حک شده وارد حیاطی بسیار دلنشین خواهید شد. درون این حیاط باصفا حوضی آبی رنگ قرار گرفته که اطراف آن چهار باغچه کوچک با چندین درخت و گل‌های رنگارنگ به چشم می‌خورند. دورتادور این حیاط را اتاق‌های سه دری و پنج دری فرا گرفته‌اند که در نهایت زیبایی نمای آنها با آجرکاری و کاشی کاری‌های جذابی تزئین شده است.

این حیاط به شکل چهارگوش بوده و حوض وسط آن بیضی شکل است. این سبک حوض در میان خانه‌های قاجاری مرسوم نیست و حوض خانه سعادت شیراز را می‌توان نمونه اولیه در نوع خود برگزید.

11

شاه نشین

در ضلع شرقی عمارت شاه نشین یا همان بخش تابستان نشین قرار گرفته که شامل یک ایوان بزرگ با چهار ستون بزرگ و زیباست. ستون‌های این ایوان و سقفی چوبی آن و شمسه یا همان رخ بام خورشیدی که در بالاترین قسمت قرار گرفته است، قطعا شگفت زده‌تان می‌کند. بر روی ایوان خانه سعادت شیراز سه شمسه دیده می‌شود که شمسه میانی از دو شمسه دیگر بزرگتر است. برای تزئین این شمسه‌ها از کاشی کاری هفت رنگ با نقش‌های پادشاهان، حیوانات، داستان‌های معروف و نمادها استفاده شده است.

اناق های پنج دری

قسمت شمالی عمارت سعادت به اتاق‌های پنج دری اختصاص یافته است که تزئینات گچ بری و سقف چوبی و شیشه‌های رنگی دارند. همچنین ایوانی هشت ستونه و سایه انداز نیز در این بخش ساخته شده است که در ستون‌های خانه سعادت شیراز می‌توان اوج هنرنمایی معماران این عمارت تاریخی را نظاره گر بود. این ستون‌های گچ بری شده ذوق و سلیقه اصیل ایرانی را به تصویر می‌کشند.

بر روی ستون‌های ایوان و دیگر بخش‌های خانه سعادت نقش و نگارهای ظریف و هنرمندانه‌ای وجود دارد که از مهمترین آنها می‌توان شخصیت‌های داستان‌های ایرانی را نام برد. همچنین تصاویری از پادشاهان و افراد صاحب نام و مشهور مانند شاع عباس دوم و سلطان حسین عثمانی نیز بر روی ستون‌ها به صورت نقاشی یا با کاشی‌های رنگین وجود دارد.

خانه سعادت شیراز

زمستان نشین

در ضلع غربی خانه تاریخی سعادت اتاق‌های سه دری و اتاق‌های همکف وجود دارد که به عنوان زمستان نشین شناخته می‌شوند. اتاق‌های سه دری برای خواب و اتاق‌های همکف برای استراحت مستخدمان، مطبخف انباری و … استفاده می‌شده است.

دسترسی به خانه سعادت (موزه خاتم) شیراز

خانه تاریخی سعادت در محله قدیمی سنگ سیاه شیراز و در نزدیکی تعداد زیادی از خانه‌های تاریخی و دیگر جاهای دیدنی این شهر قرار دارد. بهترین مسیر برای دسترسی به این عمارت باشکوه سه راه نمازی و خیابان شهید دستغیب است. شما می‌توانید با خودرو شخصی و از طریق خیابان لطفعلی خان زند یا خیابان پیروزی خود را به سه راه نمازی برسانید. سپس به سمت بلوار دستغیب ادامه مسیر دهید تا به خانه سعادت برسید.

اگر قصد دارید با وسایل حمل و نقل عمومی به بازدید از موزه خاتم شیراز بروید، می‌توانید با استفاده از خط ۱ مترو در نزدیکترین ایستگاه مترو به این خانه یعنی ایستگاه زندیه پیاده شوید. بعد از پیاده شدن از مترو باید مسیر خود را به سمت میدان شهدا و خیابان پیروزی ادامه دهید تا به سه راه نمازی برسید. همچنین در صورت استفاده از اتوبوس‌های شهری باید خود را به گذر سنگ سیاه برسانید و در ایستگاه سه راه نمازی پیاده شوید.

موزه خاتم شیراز

هتل های نزدیک به خانه سعادت (موزه خاتم) شیراز

از آنجایی که شیراز یکی از قطب‌های توریستی و شهرهای اصلی برای سفر در ایران محسوب می‌شود، هتل‌ها و مراکز اقامتی مختلفی در این شهر وجود دارند. شما می‌توانید با اقامت در هتل‌های نزدیک به جاذبه‌های گردشگری شیراز دسترسی راحتی به این اماکن داشته و سفری خاطره انگیز را تجربه کنید. از بهترین هتل های نزدیک به خانه سعادت شیراز می‌توان به هتل نصیرالملک، هتل بین الحرمین، هتل آریانا و هتل لطفعلی خان اشاره نمود.

۳.۳/۵ - (۳ امتیاز)

تعداد دیدگاهها: ۱

  1. اسکیپ روم کرج

    حتما به اینجا سفر خواهم کرد ممنون بابت معرفی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×