روز جهانی حیات وحش | ما چه وظیفه ای داریم؟
سوم مارس همزمان با ۱۳ اسفند، روز جهانی حیات وحش است. این روز به منظور تاکید بر حفظ حیات وحش و کارکردهای گوناگون آن از جمله کارکردهای محیط زیستی، ژنتیکی، اقتصادی، اجتماعی، علمی، آموزشی، فرهنگی و همچنین اهیمت جایگاه حیات وحش در توسعه پایدار، تعیین شد.
در شصت و هشتمین نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در ۲۰ دسامبر ۲۰۱۳ میلادی، به پیشنهاد کشور تایلند مقرر شد روز ۳ مارس هر سال به عنوان روز جهانی حیات وحش در نظر گرفته شود تا تمرکزی باشد بر نجات گونه های جانوری در حال انقراض در جهان. برای هر سال، شعاری مختص همان سال تعیین می شود و به این ترتیب توجه همه به موضوعی خاص معطوف می شود.
روز جهانی حیات وحش هر سال توسط همه اعضای سازمان ملل متحد با هدف افزایش میزان آگاهی مردم دنیا از وضعیت گیاهان و جانوران وحشی، آموزش ها و مراسم خاصی برگزار می شود. تمرکز این روز بر جلوگیری از آسیب بیشتر به گونه های جانوری در حال انقراض است.
محافظت از حیات وحش، ابعاد گوناگون زندگی آنان از جمله عوامل اکولوژیک، ژنتیک، زیستگاه ها، تغییرات آب و هوایی، شکار بی رویه و قاچاق حیوانات را در بر می گیرد.
فهرست این مطلب
- ۱ برای حفظ حیات وحش چه باید کرد؟
- ۱.۱ ۱- تجدید نظر در بازسازی حیاط خانه
- ۱.۲ ۲- نگه داری گربه ها در خانه
- ۱.۳ ۳- عدم استفاده از پشه کش های برقی
- ۱.۴ ۴- جمع کردن زباله ها حتی اگر شما نریخته اید
- ۱.۵ ۵- غذا دادن به حیوانات به جز پرندگان ممنوع!
- ۱.۶ ۶- ایجاد پناهگاه حیات وحش در خانه
- ۱.۷ ۷-تلاش برای کاهش گازهای گلخانه ای
- ۱.۸ ۸- ممنوعیت شکار
- ۱.۹ ۹- عدم ایجاد آلودگی صوتی در طبیعت
برای حفظ حیات وحش چه باید کرد؟
در این قسمت پیشنهاداتی داریم تا هر کدام از ما بتوانیم نقش خود را در حفظ حیات وحش ایفا کنیم. این پیشنهادات شامل:
۱- تجدید نظر در بازسازی حیاط خانه
اگر تازگی خانه ای خریده اید و یا قصد بازسازی خانه تان را دارید، شاید قصد ایجاد تغییرات در باغچه حیاط را داشته باشید. ممکن است قصد داشته باشید باغچه را تغییر دهید و یا این که گیاهان جدیدی در باغچه بکارید و یا گیاهان خودرو را پاکسازی کنید. اما توجه داشته باشید که این تحولات، می تواند آسیب بزرگی به جانورانی که آنجا زندگی می کنند بزنند. درختان و حتی سوراخ های تو باغچه می توانند زیستگاه جانوران و حیوانات بسیاری باشند. بنابراین با دقت و توجه بیشتری اقدام به ایجاد تغییر در باغچه ها کنید.
۲- نگه داری گربه ها در خانه
این موجودات دوست داشتنی و پشمالو و باهوش که عاشق پرسه زدن در فضای باز و خیابان ها هستند. اما این گربه های خوشگل می توانند بزرگ ترین دشمن پرندگان باشند. کشتن پرندگان توسط گربه ها خیلی ارتباطی با گرسنگی آن ها ندارد. بسیار پیش می آید که گربه ها بدون این که قصد خوردن پرندگان را داشته باشند، فقط آن ها می کشند ولی میل به خوردن آن ندارند. بنابراین بهتر است این موجودات را در خانه نگهداری کرد.
۳- عدم استفاده از پشه کش های برقی
قطعا وزوز کردن حشرات و به ویژه پشه ها دم گوش ما در حالی که خسته هستیم، اتفاق ناخوشایندی است. اما استفاده از پشه کش ها، علاوه بر پشه ها، حشرات دیگری را هم از بین می برد که آن ها هم غذای موجودات دیگری هستند. به این ترتیب چرخه غذایی جانوران را مختل می کنیم. بنابراین به نظر می رسد بهتر است به جای این که از پشه کش های برقی استفاده کنید، پشه بند ها و توری های در و پنجره را جایگزین آن کنید. همین امروز به فکر توری های بهتر برای پنجره ها باشید.
۴- جمع کردن زباله ها حتی اگر شما نریخته اید
واقعا اگر نگران حیات وحش و محیط زیست هستید، پس باید نسبت ریختن زباله در طبیعت هم حساس باشید. حفظ محیط زیست وظیفه همه ما است و تفاوتی نمی کند که جلوی خانه خودمان است یا شهر دیگری و یا اصلا در میان بیابان. این زباله ها می توانند تهدید بزرگی برای حیوانات و حیات وحش باشند و موجب بیماری و یا حتی مرگ آنان شوند. بسیاری از مواقع می بینیم که انبوه زباله ها، زیستگاه جانوران را نابود کرده است و گاهی آسیب های غیرقابل جبرانی به محیط زیست وارد کرده است.
۵- غذا دادن به حیوانات به جز پرندگان ممنوع!
حیوانات به طور غزیزی می توانند غذای خودشان را تامین کنند اما وقتی شما به آن ها غذا می دهید موجب می شود که به حضور انسان ها عادت کنند. اما غذا دادن به پرندگان می تواند ایده خوبی باشد. خرده های نان و باقی مانده های غذا، خوراکی های مناسب و جذابی برای پرندگان هستند.
۶- ایجاد پناهگاه حیات وحش در خانه
اگر در خانه باغچه یا بالکن دارید، می توانید آن جا را تبدیل به زیستگاهی برای حیات وحش کنید. برای مثال ساخت یک خانه پرنده و قرار دادن آن در مکانی امن و تهیه غذا برایشان، ایده ای است که کمک موثری به حیات وحش خواهد کرد. همچنین برای سایر حیوانات و جانوران مانند زنبورها، گربه ها و … نیز می توانید پناهگاهی ساده متناسب با محدودیت ها و مقدار فضایی که در اختیار دارید، طراحی کنید. برای چنین کاری حتما پیش از اقدام، کمی مطالعه و سرچ کنید تا از تمام جوانب آن آگاه شوید.
۷-تلاش برای کاهش گازهای گلخانه ای
یکی از تهدیدات جدی محیط زیست گرمایش زمین و انتشار گاز دی اکسید کربن است. این گاز عامل اسیدی شدن آب اقیانوسها و نابودی حیات وحش آن مناطق است. همچنین این آلودگی می تواند به جانوران خشکی هم آسیب بزند و یا جان آن ها را در معرض خطر قرار دهد. اما نقش ما چه می تواند باشد؟ گاهی اقداماتی کوچک می توانند تاثیراتی بزرگ در پی داشته باشند. برای مثال کافی است هر کدام از ما در تابستان کمی گرما و در زمستان کمی سرما را تحمل کنیم و یا از خودروی شخصی تنها در مواقع ضروری استفاده کنیم. به این ترتیب نقش خود را در حفظ محیط زیست و حیات وحش و همچنین کاهش اثرات گازهای گلخانه ای ایفا می کنیم.
۸- ممنوعیت شکار
گسترش دسترسی به سلاحهای شکاری در دهه اخیر، موجب مخاطرات مختلفی برای افراد حامل سلاح، همراهان و به ویژه طبیعت و حیاتوحش شده است. یکی از بزرگترین آسیبها به حیات وحش شکارهای بیرویه و غیر مجاز میباشد. به وسیله شکار جمعیت بعضی از گونههای جانوری حیات وحش در معرض انقراض قرار گرفتهاند. از آنجا که حیاتوحش یکی از منابع تجدیدپذیر طبیعی است، شکارچیان به حفظ توازن و پویایی جمعیت در زیستگاه کمک میکنند. شکار قانونمند هرگز و هیچ کجا منجر به انقراض یا در معرض خطر قرار گرفتن حیاتوحش نشده است.
۹- عدم ایجاد آلودگی صوتی در طبیعت
هنگام سفر به طبیعت و گشت و گذار و اقامت در آن، یکی از نکاتی که باید بسیار مورد توجه قرار گیرد، عدم ایجاد سر و صداهای بلند و ترساننده برای جانوران مختلف میباشد. ورود انسانها به طبیعت همواره همراه با صداهای ناهنجار برای موجودات ساکن آن محیط میباشد. بسیاری از جانوران در حیات وحش هنگام شنیدن صداهای ایجاد شده توسط طبیعتگردان مخصوصا آفرود سواران، دچار ترس شده و احتمال دارد محیط زندگی خود را ترک کنند که این امر برای بقای آنها بسیار خطرناک میباشد.
در پایان مهم است که هر کدام از ما خودمان را در قبال محیط زیست و حیات وحش مسئول بدانیم و هر کاری که از دستمان بر می آید را برای حفظ آن انجام دهیم.
منبع: وبلاگ اقامت ۲۴
سلام روز بخیر🌸
مقاله مفیدی بود ممنون!
اما با مورد ۵ کاملا مخالفم چون غذای انسان ها برای پرندگان سم خالص است. پرندگان معمولا میلی به خورده نون ندارن و در رابطه با مورد ۵ مردم معمولا برنج میدن که برنجی که ما خوریم به خاطر روغن و کره چرب هست و برای پرندگان سم خاص است. از طرفی ما نباید در چرخه غذای حیوانات دست ببریم و پرندگان هم خودشون به صورت مستقل میتونن غذای خودشون رو پیدا کنند.
سلام خانم رحمانی
ممنونیم از اینکه نظرتون رو با ما به اشتراک گذاشتید
سلام.
مقاله خوبی بود ، من غیر از دومین مورد با تمام موارد موافقم ولی موافق خونگی کردن هیچ حیوانی نیستم و این صنعت حیوان خانگی هم به نظرم خودش بزرگترین ظلم در حق حیواناته چون حق اصلی و طبیعی آزاد زندگی کردن بدون دخالت آدمها رو از اونها گرفته. با تشکر
سلام متشکریم از دیدگاهی که به اشتراک گذاشتید
فرمایش شما کاملا صحیح است و همه حیوانات بهتر است که در همان حیات وحش و محیطی که در آن حق زندگی آزادانه دارند ادامه حیات بدهند. اما در برخی موارد هدف افراد از نگهداری حیوانات در خانه نبود غذای کافی در حیات وحش با توجه به منطقه ای که در آن زندگی می کنند، مراقبت از حیوانات ضعیف و در حال مرگ و یا کشته شدن تصادفی مادر یک حیوان و بی سرپرست شدن آنهاست که در گذر زمان وابستگی در حیوان نیز شکل می گیرد.