سرای مشیر شیراز
شیراز یعنی شهر شعر، ادب و هنر که هر گوشه از آن بناهایی به چشم میخورد که چیزی جز شکوه و زیبایی را در خود جای نداده و در تمام دنیا شناخته شده می باشند. سرای مشیر یا سرای گلشن یکی از بهترین و قدیمی ترین بازار و جاهای دیدنی شیراز می باشد که با گذر سال ها هنوز رونق و شور و نشاط در آن به چشم میخورد و بهانه ای عالی برای سفر به این شهر محسوب میگردد. هنر و کاشی کاری و مقرنس کاری های به کار رفته در این بازار به اندازه ای می باشد که برخی به جای سرای مشیر به آن سرای هنر می گویند.
برای سفری کوتاه به سرای مشیر شیراز با وبلاگ اقامت ۲۴ همراه باشید.
فهرست این مطلب
معرفی سرای مشیر شیراز
سرای مشیر یکی از بناهای تاریخی به یادگار مانده شهر شیراز از دوره ی قاجاریان می باشد که اسناد و لوح های نصب شده بر روی آن، قدمت این بازار را به دوره ی حکومت فتحعلی شاه منتسب می کنند. از آنجا که سرای مشیر شیراز با بازار وکیل تقریبا در یک دوره ساخته شده اند، در نتیجه نوع معماری و هنر و نقش و نگار به کار رفته در بخش های مختلف این دو بازار شباهت زیادی به هم داشته و تقریبا یکسان هستند. این بازار به دستور وزیر فتحعلی شاه؛ مشیرالممالک ساخته شد و پس از بارها مرمت و بازسازی و ثبت آن به عنوان آثار ملی ایران، در نهایت در سال ۱۲۸۸ هجری قمری وقف امام محمد باقر(ع) گردید. لازم است بدانید که بازار مشیر و وکیل در کنار هم قرار دارند و براحتی می توانید بین این دو بازار در حرکت باشید.
بخش های مختلف سرای مشیر
مانند بسیاری از بازارهای سنتی و قدیمی ایران، بازار قدیمی مشیر از بخش های مختلفی مانند هشتی، دالان و غرفه های زیادی تشکیل شده که هر یک خصوصیات و زیبایی های خاص خودشان را دارند.
هشتی
برای مرور بخش های مختلف این بازار، از نقطه ی ورودی که به هشتی معروف می باشد شروع می کنیم. هشتی یکی از مهم ترین بخش ها در معماری ایرانی می باشد که اشاره به دالان و راهروی ورودی ساختمان دارد و به همین خاطر در اغلب بناهای تاریخی به هنر و تزئینات به کار رفته در آن اهمیت زیادی داده شده است. با قدم گذاشتن به هشتی این بازار ناخودآگاه بوی بهارنارنج هایی که گرداگرد حوضچه ی وسط حیاط را پر کرده اند، حواستان را به خودش جلب خواهد کرد. مرور زیبایی و هنر ایرانی بر روی سقف گنبدی هشتی و نوازش پاها با قلوه سنگ های محوطه و تماشای مردمی که از چهار دالان آن بین دو بازار مشیر و نومشیر در حال رفت و آمد هستند، قطعا حس و حال خوبی خواهد داشت؛ شاید به همین خاطر است که توریست های ایرانی و خارجی زیادی در هشتی سرای مشیر به چشم میخورند. درِ چوبی ورودی بازار و سنگ نوشته ی نصب شده بر روی آن که تاریخ و متن وقف نامه بر روی آن قرار دارد، از جمله وسایل قدیمی این بازار می باشد که از نظر معنوی و مادی ارزش بسیار زیادی دارند.
ضلع جنوبی
ساخت ضلع جنوبی بازار در سال ۱۳۷۱ هجری قمری تکمیل شده است و بخاطر داشتن طاق نماهای فوق العاده زیبا، ترنج های آجری در سقف دالان و راسته ی سنگ فرش شده که شور و هیجان زیادی از هر گوشه ی آن به چشم میخورد، شهرت زیادی دارد. در این قسمت از بازار علاوه بر خرید سوغات و صنایع دستی میتوانید به کارگاه های قلم زنی و خاتم کاری بروید و دقایقی را به تماشای روش ساخت این وسایل تزئینی بپردازید. این قسمت از بازار به نومشیر معروف بوده و از طریق هشتی به سرای مشیر متصل می باشد.
از سرای مشیر چه چیزهایی بخریم؟
مدت زمان سفر محدود است و به همین خاطر نباید وقت زیادی را برای خرید سپری کرد، مخصوصا در شهری مانند شیراز که تعداد جاذبه های گردشگری آن بسیار زیاد بوده و از دست دادن هر یک از آنها واقعا حیف است. در نتیجه، باید به دنبال منبع اصلی و کامل از سوغات و صنایع دستی بود تا در کمترین زمان هر چیزی که لازم دارید را تهیه کنید و دست پر به خانه برگردید. سرای مشیر شیراز یکی از بهترین انتخاب ها برای خرید سوغات، صنایع دستی، تابلو فرش، آجیل، عرقیجات معروف این شهر، پارچه و لباس محلی و سنتی می باشد و شک نکنید که دست خالی از آن بیرون نخواهید رفت. دوربین عکاسی تان را فراموش نکنید و شور و هیجان و رونق این بازار را در کنار هنر و معماری خارق العاده ی آن براحتی از دست ندهید.
جاذبه های نزدیک به سرای مشیر شیراز
یکی از خوبی های بازار مشیر داشتن موقعیت مکانی خوب و فاصله ی کم آن با سایر جاذبه های گردشگری این شهر می باشد و به عبارت دیگر، با انتخاب این بازار با یک تیر دو نشان خواهید زد. بازار وکیل، حمام وکیل، کاروانسرای فیل، موزه پارس و ارگ کریم خانی از جمله مکان های دیدنی نزدیک به این بازار می باشند که دیدن هر یک از آنها دنیایی از تجربه و حس و حال خوش خواهد بود.
هتل های نزدیک به سرای مشیر
از آنجا که بازدید از جاذبه های دیدنی و هنر نهفته در شیراز نیاز به حداقل ۳ یا ۴ روز زمان دارد، در نتیجه نمی توان بدون رزرو هتل انتظار سفر کامل و ایده آلی را داشت. توجه به موقعیت مکانی هتل و میزان فاصله ی آنها تا جاذبه ها از جمله مواردی می باشد که می تواند در کیفیت سفر اثرگذار باشد. برای اینکه بتوانید در فاصله ی کم با سرای مشیر اقامت داشته باشید، می توانید هتل آناهیتا، هتل تالار شیراز، هتل رودکی و هتل آپارتمان پارمیس شیراز را انتخاب و رزرو کنید.
بهترین زمان برای بازدید از بازار مشیر
بازار برای همه یعنی شور و رونق و خرید و قطعا دیدن چهره ی خلوت این مکان ها لطف زیادی نخواهد داشت. برای اینکه بتوانید بهترین چهره از بازار مشیر را ببینید، تعطیلات نوروز و اردیبهشت ماه زمان مناسبی خواهد بود. عطر بهارنارنج های هشتی بازار در اردیبهشت این گوشه از شیراز را به قطعه ای از بهشت تبدیل می کند و نشستن در کنار حوضچه و گرفتن عکس های یادگاری با فردی که لباس سنتی این شهر را به تن دارد و در تمام طول سال می توانید او را در همین نقطه ببینید، قطعا لحظات به یادماندنی را برایتان به ارمغان خواهد آورد.
آدرس: شیراز، تقاطع خیابان لطفعلی خان زند و طالقانی، جنب بازار وکیل
منبع : وبلاگ اقامت ۲۴