روستای هجیج کرمانشاه
جاهای دیدنی کرمانشاه

روستای هجیج کرمانشاه؛ ماسوله سنگی غرب ایران

۱ مرداد ۱۴۰۳ ۰811

روستای توریستی هجیج از مهم‌ترین جاهای دیدنی کرمانشاه به شمار می‌رود که سالانه میزبان گردشگران بسیار زیادی است. روستای هجیج به انگلیسی «Hajij Village» خوانده می‌شود. این روستا به دلیل معماری خاص، طبیعت زیبا و مردم خونگرم خود بسیار محبوب و مشهور شده است. به طوری که نه تنها گردشگران ایرانی، بلکه گردشگران خارجی نیز برای بازدید از آن به کرمانشاه سفر می‌کنند.

با مشاهده فیلم روستای هجیج تنها می‌توانید بخشی از زیبایی‌ها و جذابیت‌های این روستا را مشاهده کنید. اگر شما هم قصد سفر به این روستا را دارید، با ما همراه باشید تا در مجله گردشگری اقامت ۲۴ به معرفی روستای هجیج، ماسوله سنگی غرب ایران بپردازیم.

فهرست این مطلب

معرفی روستای هجیج

روستای هجیج ۵۳ هکتار مساحت دارد و به عنوان یکی از پاکیزه‌ترین و زیباترین روستاهای اورامان و زیباترین روستاهای ایران شناخته می‌شود. حتی بسیاری از افراد این روستا را با نام ماسوله سنگی می‌شناسند. در شمال، غرب و جنوب روستای هجیج را کوهستان احاطه کرده و در شرق آن روستای سیروان واقع شده است. جالب است بدانید که جمعیت روستای هجیج چندان زیاد نیست و در آخرین سرشماری، ۳۲۱ نفر بوده است.

در زمان سفر به این روستا، خونگرمی مردم و معماری جذاب روستا شما را شگفت‌زده خواهد کرد. در این مسیر پرپیچ‌وخم، با چشم‌اندازهای بی‌نظیر و منحصربه‌فردی روبه رو خواهید شد که هر یک از آن‌ها حس خاصی را به شما منتقل خواهند کرد. در گذشته مردم روستای هجیج تنها با سنگ و بدون ملاط، به صورت خشکه چین خانه‌های خود را بنا می‌کردند، اما اکنون در این روستا خانه‌هایی با مصالح مقاوم‌تر مشاهده خواهید کرد.

چرا روستای هجیج به این نام معروف شده است؟

به طور کلی، در مورد روستای هجیج نظرات مختلفی وجود دارد. بسیاری از افراد معتقدند نام هجیج از واژه «هَجِیج» به معنای «تکه‌های سنگ» گرفته شده است. بعضی از افراد نیز بر این باورند که نام هجیج از واژه «هَجّ » به معنای «کوه» گرفته شده است. در نتیجه هجیج معنای کوهستان یا محل کوهستانی دارد.

در این بین نظر دیگری وجود دارد؛ به این صورت که هجیج از واژه «هُجَیج» به معنای «شادی» و «جشن» گرفته شده است. به همین دلیل برخی از افراد هجیج را به عنوان محل جشن و شادی معنی می‌کنند. البته نظریه دوم منطقی‌تر به نظر می‌رسد؛ زیرا واژه «هَجّ» با موقعیت جغرافیایی روستای هجیج سازگاری بیشتری دارد.

این روستا در دامنه‌های کوه زاگرس واقع شده و حالت کوهستانی دارد. در زبان کردی، هجیج «حجیج» به معنای دره سرسبز و عمیق است که می‌تواند نشان‌دهنده ویژگی‌های این روستا باشد. قدمت روستای هجیج و فرهنگ غنی آن را می‌توانید از وجه تسمیه این روستا متوجه شوید. در واقع نام این روستا نشان‌دهنده قدمت آن در سکونت انسان‌ها و نزدیکی مردم با طبیعت است.

لوکیشن روستای هجیج در کوهپایه

روستای هجیج کجاست؟

و اما روستای هجیج کجاست؟ از کرمانشاه تا روستای هجیج چند کیلومتر است؟ لوکیشن روستای هجیج در ۱۲۳ کیلومتری کرمانشاه و ۳۴ کیلومتری شهر پاوه است. پاوه از جمله شهرهای مرزی استان کرمانشاه است که در ۱۲۲ کیلومتری شمال غربی این استان واقع شده است. روستای هجیج از شرق و جنوب به شهرستان جوانرود، از شمال و شمال شرقی به شهرستان مریوان (در استان کردستان) و از غرب به کشور عراق راه دارد.

چطور خودمان را به روستای هجیج برسانیم؟

به منظور رسیدن به روستای هجیج کرمانشاه باید از جاده کرمانشاه به پاوه و سپس از جاده پاوه به نودشه و هجیج استفاده کنید. دقت داشته باشید که این مسیر حدود ۲ ساعت و نیم طول می‌کشد. در حال حاضر، راه آسفالت تا روستای هجیج کشیده شده است. به همین دلیل دسترسی به آن به مراتب راحت‌تر از گذشته شده است.

برای رسیدن به این روستا از مسیر کرمانشاه به روستای هجیج می‌توانید از میدان آزادی کرمانشاه به سمت شمال حرکت کنید. بعد از طی مسافت حدودا ۲۰ کیلومتر، به جاده کرمانشاه-پاوه خواهید رسید. برای رسیدن به جاده پاوه به نودشه و هجیج، بعد از ورود به شهر پاوه باید به سمت شمال حرکت کنید. پس از پیمودن حدود ۱۵ کیلومتر، به روستای نودشه خواهید رسید.

از نودشه تا هجیج تنها ۱ کیلومتر فاصله است. برای دسترسی به روستای هجیج از تهران، باید مسیر جاده تهران به کرمانشاه و سپس جاده کرمانشاه به پاوه و نودشه و هجیج انتخاب کنید که این مسیر حدود ۷ ساعت زمان می‌برد. برای رسیدن به جاده تهران به کرمانشاه، می‌توانید از بزرگراه تهران کرج به سمت شمال بروید.

پس از پیمودن مسافت حدود ۲۰۰ کیلومتر، به کرمانشاه خواهید رسید. برای دسترسی به جاده کرمانشاه به پاوه، بعد از ورود به شهر کرمانشاه، به سمت شما راهی شوید و پس از پیمایش مسافت حدود ۲۰ کیلومتر، به جاده کرمانشاه پاوه خواهید رسید. در نهایت مانند مسیر بالا حرکت کنید تا به هجیج برسید.

با ماشین شخصی

اگر تمایل به سفر با خودروی شخصی دارید، هر دو مسیر کرمانشاه به پاوه و تهران به کرمانشاه برای شما مناسب خواهد بود. توجه داشته باشید که جاده کرمانشاه به پاوه کمی کوتاه‌تر از جاده تهران به کرمانشاه است؛ ولی اگر خلوتی جاده برایتان مهم است، جاده تهران به کرمانشاه برای شما مناسب خواهد بود.

با اتوبوس

تنها مسیر موجود برای سفر به هجیج با اتوبوس، مسیر کرمانشاه به پاوه است. این مسیر توسط شرکت‌های مسافربری مختلفی از تهران و سایر شهرهای ایران حمایت می‌شود.

با هواپیما

دقت داشته باشید که نزدیک‌ترین فرودگاه به روستای هجیج، فرودگاه کرمانشاه است. این فرودگاه در فاصله ۵۰ کیلومتری روستای هجیج واقع شده است. همچنین نزدیک‌ترین ایستگاه قطار به روستای هجیج، ایستگاه راه‌آهن کرمانشاه بوده که در فاصله ۵۵ کیلومتری هجیج قرار گرفته است.

مسیر رسیدن به روستای هجیج پاوه کرمانشاه

فاصله شهرهای مهم تا روستای هجیج

فاصله روستای هجیج تا کرمانشاه: حدود ۱۵۵ کیلومتر

فاصله روستای هجیج تا مریوان: حدود ۹۵ کیلومتر

فاصله روستای هجیج تا اورامان تخت: بین ۴۰ تا ۵۰ کیلومتر بسته به مسیر انتخابی

فاصله روستای هجیج تا ایلام: حدود ۲۹۰ تا ۳۵۰ کیلومتر بسته به مسیر انتخابی

فاصله روستای هجیج تا تهران: حدود ۶۴۰ تا ۷۰۰ کیلومتر بسته به مسیر انتخابی

فاصله روستای هجیج تا سنندج: حدود ۲۰۰ کیلومتر

فاصله روستای هجیج تا پالنگان: حدود ۱۵۰ کیلومتر

آب و هوای روستای هجیج

روستای پلکانی هجیج در منطقه‌ای به نام اورامانات، در ارتفاع ۱۷۵۰ متری از سطح دریا قرار گرفته و دارای آب و هوایی معتدل و کوهستانی است. آب‌وهوای این روستا در تابستان، معتدل و خنک است. میانگین دما در این فصل حدودا ۲۵ درجه سانتی‌گراد و سطح رطوبت هوا نسبتا پایین است.

زمستان‌های روستای هجیج سرد و برفی است. گاهی میانگین دما در این فصل به ۵ درجه سانتی‌گراد می‌رسد و سطح رطوبت هوا نسبتا بالا و شرجی است. آب‌وهوای این روستا در فصل بهار معتدل و مطبوع بوده و میانگین دمای آن حدود ۱۵ درجه سانتی گراد است. در این فصل نیز رطوبت هوا نسبتا کم بوده و حالت شرجی ندارد.

روستای هجیج در فصل پاییز بسیار دیدنی و زیبا است. در این فصل هوا خنک و دلپذیر است و میانگین دمای آن به ۱۰ درجه سانتی‌گراد می‌رسد. در فصل پاییز سطح رطوبت هوا کم بوده و حالت شرجی ندارد. در حالت کلی، آب‌وهوای این روستا بسیار مطبوع و معتدل است. به همین دلیل می‌تواند مقصد خوبی برای گردشگرانی باشد که به دنبال هوای خنک هستند.

بهترین زمان سفر به روستای هجیج

آب و هوای روستای هجیج معتدل و کوهستانی است. آب و هوای این روستا در فصول بهار و تابستان بسیار مطبوع و دلپذیر بوده و در فصول پاییز و زمستان به دلیل بارش باران و برف سرد است. دقت داشته باشید که هر فصل دارای زیبایی‌های خاص خود است. اما در حالت کلی، بهار و تابستان می‌تواند بهترین زمان رفتن به روستای پلکانی هجیج باشد.

تاریخچه روستای هجیج

یکی از نکات جالب و قابل توجه، قدمت روستای هجیج در کرمانشاه است که به بیش از ۵۰۰ سال قبل باز می‌گردد. با این حال اسناد تاریخی و کتاب‌های قدیمی کمی از این روستا نام برده‌اند. البته وجود بعضی از آثار تاریخی و مکان‌های خاصی مثل: امام زاده عبیدالله نمایانگر قدمت زیاد روستای هجیج است. از دیگر نشانه‌های قدمت قدیمی این روستا می‌توان به خانه‌های سنگی و پلکانی و معماری جذاب آن اشاره داشت.

بر اساس روایات و تاریخچه روستای هجیج، فردی از خاندان ائمه اطهار، برای مبارزه علیه ظلم خلفای عباسی وارد این منطقه شده است که همین مسئله سبب شکل‌گیری روستای هجیج شد. به این صورت که وی در زمان عبور از روستاهایی بر سر راه، یک فرد صنعت‌گر را با خود همراه کرد. در این راه ابتدا یک آهنگر از روستای شرکان و سپس یک نجار از روستای سرخه کوت با وی همراه شدند.

این سه فرد برای رسیدن به محل هجیج از مکان‌های مختلفی گذر کردند و افراد مختلفی به آن‌ها پیوستند. در نهایت این افراد به کمک یکدیگر روستای هجیج را به شکل امروزی خود ساختند.

معماری روستای هجیج

معماری روستای هجیج بسیار جذاب و منحصربه‌فرد است. ویژگی‌های معماری خاص این روستا سبب شده تا بسیاری از افراد آن را با نام ماسوله سنگی کرمانشاه بشناسند. این روستا به دلیل شرایط آب‌و‌هوایی و شرایط زندگی، معماری پلکانی شکل دارد و برای ساخت اغلب خانه‌ها از سنگ استفاده شده است. و اما معماری پلکانی چیست؟

معماری پلکانی به معماری گفته می‌شود که در آن پشت بام هر خانه به نوعی حیاط خانه دیگری به حساب می‌آید. یعنی پشت بام هر خانه به حیاط خانه بالایی متصل است. اگر از دور به این روستا نگاه کنید، خانه‌ها به صورت پلکانی به نظر می‌رسند. در ایران روستاهای مختلفی به شکل پلکانی طراحی شده‌اند که هر یک زیبایی خاص خود را دارند.

جالب است بدانید که این معماری اغلب در روستاهایی که تغییرات آب‌وهوایی و سرمای شدیدی داشته و یا مورد حمله حیوانات وحشی قرار می‌گرفتند، پیاده‌سازی شده است. اکنون معماری پلکانی و خانه‌های سنگی روستای هجیج تبدیل به یکی از جاذبه‌های گردشگری کرمانشاه شده است.

معماری پلکانی و سنگی روستای هجیج

تصاویر روستای هجیج

روستای هجیج بدون شک از روستاهای بسیار زیبا و منحصربه‌فرد ایران به شمار می‌رود. به طوری که مناظر و چشم‌اندازهای آن شما را شگفت‌زده خواهد کرد. در ادامه تصاویر روستای هجیج را خواهید دید:

سرسبزی روستای هجیج
فضای سبز روستای هجیج
مردم در مسیر روستای هجیج
فضای سرسبز روستای هجیج
طبیعت سبز روستای هجیج
خانه های پلکانی و فضای سبز روستای هجیج
نمای روستای هجیج از داخل پنجره
نمایی نزدیک از خانه های روستای هجیج

روستای هجیج در شب

روستای هجیج در شب زیبایی خاصی دارد و هر فردی را شیفته خود می‌کند. در ادامه نماهایی از این روستا در شب به نمایش می‌گذاریم.

روستای هجیج در شب
حال و هوای شب در روستای هجیج
مردم در کنار خانه های روستا
مردم در کنار اقامتگاه روستای هجیج
وضعیت روستای هجیج در شب
ماشین ها در کنار خانه های پلکانی روستای هجیج

مراسم روستای هجیج

مراسم روستای هجیج بسیار محبوب و مشهور است. از مهم‌ترین مراسمی که در این روستا برگزار می‌شود می‌توان به مراسم ذکر و سماع دراویش طریقت قادریه اشاره داشت. به این صورت که دراویش در روزهای خاص مراسمی را با دف و هوره برگزار می‌کنند و به ذکر و سماع می‌پردازند.

در این مراسم دراویش با حالت استغاثه و گریه به خلسه فرو می‌روند و از مرید و مرشد خود یاری و کمک می‌خواهند. این مراسم به دلیل نواها و رقص‌های عرفانی جزء مراسم خاص روستای هجیج پاوه کرمانشاه به حساب می‌آید. هوره از دیگر مراسم‌های این روستا است که در آن خواننده شعرها و ابیات بی‌شماری را به صورت آواز ممتد و پی‌درپی استفاده می‌کند.

گاهی این شعرها سروده خود خواننده است و گاهی این شعرها متعلق به شاعر دیگری است. برخی از مقام های «هوره» شامل بان بنه‌ای، بنیری‌چر، دودنگی، باریه، غریبی، ساروخانی، گل و دره، پاوه موری، قطار، هجرانی، مجنونی، سحری و هی‌لاوه می‌شود. جالب است بدانید که موسیقی محلی این منطقه شمشال است که نوایی بسیاز سوزناک دارد.

این ساز جزء سازهای بادی است و ظاهری شبیه به نی دارد که همراه با آوازهای سوزناک و گیرا نواخته می‌شود. این ساز اغلب در مراسم‌های مختلفی مثل: مراسم سوگواری و حماسی استفاده می‌شود.

مردم روستای هجیج

مردم روستای هجیج با لهجه کردی هورامی صحبت می‌کنند و بسیار مهمان نواز و مهربان هستند. در این روستا مراتع و چراگاه‌های سرسبز و زیبایی وجود دارد که سبب رونق دامداری و پرورش طیور و خودکفایی مردم روستا شده است. از فرآورده‌های لبنی هجیج می‌توان به روغن حیوانی، کره، شیر، دوغ و کشک اشاره داشت.

البته مردم این روستا در کنار دامداری و پرورش طیور نیز فعالیت‌های دیگری مانند باغ داری انجام می‌دهند و محصولات و میوه‌هایی مثل گردو، انار و انگور پرورش می‌دهند. پرورش درختان از دیگر منابع مهم برای تامین درآمد مردم روستای هجیج است. ساکنین روستا گاهی صخره‌های کوه را می‌تراشند و گود می‌کنند. پس از آن با ریختن خاک و کود در گودی، به پرورش سیب زمینی، صیفی جات و درخت می‌پردازند.

کار و هنر مردم روستای هجیج به این فعالیت‌ها ختم نمی‌شود. جولایی، چوخورانه و مَرس بافی از جمله هنرهای این اهالی به شمار می‌رود که که اکنون در حال احیای آن‌ها هستند. در حال حاضر بعضی از ساکنین این روستا به تولید جاجیم، گلیم، گیوه، شال، دستمال و سبد، لباس‌های محلی رنگارنگ و زیبا می‌پردازند.

معروف‌ترین محصول تولیدی این روستا گیوه «کِلاش» است که جزء پاپوش‌های سنتی کردها به شمار می‌رود. پوشش مردان هجیج شامل: کلاه، شلوار کردی، قبا (نوعی پوشش بلند)، سره (نوعی قبای کوتاه) و گیوه و پوشش زنان نیز شامل: سربند، پیراهن، کُلَنجه (نوعی پوشش با تزیینات مختلف)، قبا (نوعی لباس آستین‌‏دار) و جافی (نوعی شلوار) می‌شود. جالب است بدانید که گیوه‌های این روستا برای پای چپ و راست تفاوتی ندارند و با خرید آن‌ها کفش‌هایتان دیگر لنگه به لنگه نخواهد شد.

مردم روستای هجیج

غذاهای محلی روستای هجیج

غذاهای محلی این روستا در واقع شباهت زیادی به غذاهای محلی کرمانشاه دارد که طعم آن‌ها بسیار لذیذ و خوشمزه است. این غذاها با دستور پخت سنتی و مواد تازه و محلی طبخ می‌شوند و به نوعی می‌توانند فرهنگ روستای هجیج را نمایش دهند. در ادامه به برخی از معروف‌ترین و خوشمزه‌ترین غذاهای محلی روستای هجیج اشاره خواهیم داشت.

  • آش دیمه
  • کشک بادمجان
  • کله پاچه
  • کوفته هجیج
  • دیزی

دقت داشته باشید که غذاهای ذکر شده تنها چند مورد از غذاهای محلی این روستا است که در زمان سفر می‌توانید آن‌ها را امتحان کنید. برای این کار کافیست به رستوران‌های محلی روستای هجیج بروید و تجربه جدیدی از طعم غذاهای محلی را برای خود رقم بزنید. در این رستوران‌ها، غذاها اغلب به دست زنان محلی پخت می‌شوند که می‌تواند دید شما را نسبت به غذاهای محلی تغییر دهند.

زنان روستای هجیج در حال غذا درست کردن

رستوران روستای هجیج

در رستوران توریستی هجیج رستوران‌های مختلفی وجود دارد که می‌توانند تجربه لذت‌بخش و به یادماندنی برای شما رقم بزند. در این رستوران‌ها غذاهای محلی و سنتی با طعمی بی نظیر سرو می شود. از معروف‌ترین رستوران‌های روستای هجیج می‌توان به موارد زیر اشاره داشت:

  • رستوران هورامان: این رستوران غذاهای محلی و سنتی را با طعمی لذیذ و خوشمزه سرو می‌کند و همه روزه پذیرای شما عزیزان است.
  • رستوران بل: این رستوران در نزدیکی آبشار بل واقع شده و می‌تواند غذاهای محلی و سنتی را با چشم‌انداز فوق‌العاده آبشار سرو کند.
  • رستوران هجیج: این رستوران در واقع معروف‌ترین رستوران روستای هجیج به شمار می‌رود که غذاهای سنتی و محلی نظیر: آش، کباب، خورشت و انواع نان‌های محلی را برای شما سرو می‌کند.

بدون شک، رستوران‌گردی در این روستا می‌تواند تجربه خاصی را برای شما رقم بزند. رستوران‌های روستای هجیج دارای فضایی سنتی و باصفا هستند و فضای بیرونی آن‌ها با گلدان‌های گل تزیین شده است. به این ترتیب شما علاوه بر صرف غذا در این رستوران‌ها، می‌توانید از تماشای مناظر روستا و فضای بیرونی لذت ببرید.

قطعا خانه‌های پلکانی روستای هجیج با دیوارهای سنگی و سقف‌های چوبی منظره‌ای فوق‌العاده را به وجود آورده است. این رستوران‌ها به دلیل ویژگی‌های خاص خود از بهترین رستوران های کرمانشاه به حساب می‌آیند. پس اگر برای سفر به این روستا برنامه‌ریزی می‌کنید، به رستوران‌های آن نیز سر بزنید.

رستوران روستای هجیج

جاهای دیدنی روستای هجیج

به طور کلی، این روستا جاهای دیدنی زیادی دارد که برخی از آن‌ها بسیار مهم و پرطرفدار و محبوب هستند. در ادامه به مهم‌ترین جاهای دیدنی روستای هجیج می‌پردازیم.

مسجد جامع هجیج

یکی از قدیمی‌ترین مساجد روستای هجیج، مسجد جامع این روستا است که ساخت آن مربوط به دوره صفویه است. مسجد جامع هجیج دارای معماری بسیار زیبا و منحصر به فردی است که از نظر تاریخی بسیار مهم و ارزشمند است. این مسجد به نوعی نمایانگر فرهنگ غنی و قدمت این روستا است.

دقت داشته باشید که این مسجد در مرکز روستا و کنار رودخانه سیروان واقع شده و دارای یک شبستان بزرگ و ایوانی کوچک است. جالب است بدانید که مسجد جامع هجیج در سال ۱۳۸۷ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. دیوارهای مسجد از سنگ و خشت ساخته شده و تزیینات ساده‌ای دارد. سقف شبستان نیز با تیرهای چوبی و پوشش شیروانی پوشانده شده است.

کوه شاهو

از مهم‌ترین کوه‌های ایران می‌توان به کوه شاهو اشاره داشت که در شمال غربی استان کرمانشاه و در جنوب استان کردستان واقع شده است. این کوه جزء رسته کوه‌های زاگرس است و بلندترین قله آن «حویژ خانی» و ارتفاع آن ۳۳۹۰ متر از سطح دریا است. کوه شاهو به دلیل طبیعت زیبا و مناظر چشم نواز و جنگل‌های بلوط و زالزالک و درختچه های کوهستانی از محبوبیت بسیار بالایی برخوردار است.

به همین دلیل بسیاری از گردشگران برای کوه‌نوردی، کمپینگ و طبیعت‌گردی، کوه شاهو را انتخاب می‌کنند. در دامنه این کوه چشمه‌های متعددی وجود دارد که مهم‌ترین آن‌ها چشمه بل، چشمه کانی تره، چشمه هه ره ره و چشمه تنگیسر نام دارد.

چشمه بل

روستای هجیج و چشمه بل در فاصله دو کیلومتری از هم واقع شده‌اند. این چشمه از پر آب‌ترین چشمه‌های هورامان به شمار می‌رود و فاصله کمی با رودخانه سیروان دارد. جالب است بدانید که آب چشمه بل پس از خروج از دل کوه، آبشاری با ارتفاع حدودی ۱۵ متر تشکیل می‌دهد.  برای دسترسی به این چشمه ابتدا باید از روستای هجیج به سمت رودخانه سیروان حرکت کنید. بعد از طی مسافتی کوتاه، به چشمه بل می‌رسید.

چشمه بل

چله خانه

یکی از بناهای تاریخی روستای هجیج پاوه، چله خانه نام دارد که در زیرزمین مسجد جامع این روستا واقع شده است. جالب است بدانید که قدمت چله خانه به سده دوم هجری قمری برمی‌گردد. این مکان در واقع فضایی کوچک و محصور است که در گذشته از آن برای عبادت و ریاضت کشیدن استفاده می‌شد. این بنا از ملات سنگ و گل ساخته شده که نمایانگر اصالت و قیمت آن است.

حوض پیر

از جذاب‌ترین و دیدنی‌ترین مکان‌های کرمانشاه می‌توان به حوض پیر اشاره داشت. حوض پیر یک حوض قدیمی است که در مرکز روستای هجیج، در کنار رودخانه سیروان قرار گرفته است. قدمت حوض پیر به قرن‌ها پیش بر می‌گردد و دو جوی جداگانه زنانه و مردانه دارد. این مکان در گذشته، محلی برای وضو و استفاده روزانه مردم روستا بوده است.  اما اکنون این حوض تبدیل به یک مکان گردشگری شده است. حوض پیر از جنس سنگ و ساروج است و استحکام بالایی دارد.

سد داریان

سد داریان روستای هجیج در فاصله ۲۵ کیلومتری شمال غربی پاوه واقع شده است. این سد در سال ۱۳۹۴ به بهره‌برداری رسید و کاربردهای متعددی مانند: تامین آب آشامیدنی و کشاورزی، کنترل سیلاب و تولید برق دارد. داریان در واقع یک سد خاکی با هسته رسی است که بر روی رودخانه سیروان خاکی ساخته شده و ارتفاع آن حدود ۱۶۹ متر است.

جالب است بدانید که این سد جزو بلندترین سدهای خاکی ایران به شمار می‌رود. سد داریان با ایجاد دریاچه‌ای زیبا و خاص، تبدیل به مقصدی محبوب و جذاب برای گردشگران شده است. روستای هجیج و سد داریان در فاصله کمی از هم واقع شده اند. به همین دلیل برای بازدید از این سد ابتدا باید به روستای هجیج سفر کنید و سپس با خودروی شخصی یا تاکسی خود را به داریان برسانید.

سد داریان

رودخانه سیروان

رودخانه سیروان به نوعی مهم‌ترین جاذبه گردشگری روستای هجیج به شمار می‌رود. این رودخانه در شمال غربی استان کرمانشاه و جنوب استان کردستان واقع شده است. رودخانه سیروان در واقع از دو رودخانه اصلی قشلاق و گاوه رود تشکیل شده و در مسیر، رودخانه‌های دیگری مثلک لیله، لوشه، دشت حر، زمکان به آن اضافه می‌شوند.

جالب است بدانید که این رودخانه از رشته کوه‌های زاگرس سرچشمه می‌گیرد و بعد از مسیر طولانی و پر پیچ خم، به کشور عراق وارد می‌شود. طول رودخانه سیروان تقریبا ۳۷۰ کیلومتر و وسعت حوضه آبریز آن حدود ۱۷ هزار کیلومتر مربع است. این رودخانه در ابتدا به رودخانه دیاله می‌پیونند و پس از آن به رودخانه دجله وارد می‌شود و در نهایت به خلیج فارس می‌ریزند.

رودخانه سیروان نه تنها از نظر گردشگری، بلکه از نظر اقتصادی نیز از اهمیت زیادی برخوردار است؛ زیرا این رودخانه یکی از مهم‌ترین منابع برای کشاورزی و صنعت منطقه به شمار می‌رود.

برای بازدید از رودخانه سیروان باید از راه‌های زمینی یا هوایی خود را به استان کرمانشاه برسانید:

  • راه هوایی: در این روش ابتدا باید به فرودگاه کرمانشاه بروید و پس از آن با خودروی شخصی یا تاکسی خود را به رودخانه سیروان برسانید.
  • راه زمینی: در این روش باید از طریق شهرهای کرمانشاه، پاوه یا نودشه گذر کنید تا به این رودخانه برسید.

خانقاه

یکی از بناهای قدیمی و مذهبی هجیج، خانقاه نام دارد. این بنا محل ذکر و سماع پیروان قادریه بوده و اکنون از مکان‌های مهم روستای هجیج به شمار می‌رود.

جاهای دیدنی اطراف روستای هجیج

در اطراف روستای هجیج جاهای دیدنی مختلف زیادی است که در ادامه به مهم‌ترین و مشهورترین آن‌ها اشاره‌ای مختصر خواهیم داشت.

دریاچه زریوار

دریاچه زریوار با نام زریبار نیز شناخته می‌شود که به دلیل داشتن آب شیرین و حیات‌وحش منحصر به فرد، از دریاچه‌های مهم ایران و جهان به حساب می‌آید. این دریاچه به نوعی یک تالاب و پناهگاه حیات‌وحش بوده و در فهرست میراث طبیعی ایران ثبت شده است. دریاچه زریوار بزرگ‌ترین دریاچه آب شیرین غرب کشور بوده و در میان کوه‌ها و جنگل‌های بلوط محصور شده است.

طول این دریاچه حدودا ۵/۴ کیلومتر و عرض آن حدود ۲ کیلومتر و مساحت آن بین ۸۵۰ تا ۹۰۰ هکتار است.  عمق دریاچه زریوار بین ۲ تا ۵ متر است. به همین دلیل یکی از بهترین گزینه‌ها برای تفریح و ورزش‌های آبی مثل: اسکی روی آب، قایق رانی و … است.

دریاچه زریوار

روستای اورامانات

اورامانات در واقع یک دهکده و روستای تاریخی است که در مرز ایران و عراق واقع شده است. این روستا از جنوب به استان کرمانشاه محدود می‌شود و از متشکل از سه بخش لهون، ژاورو و هورامان تخت است. جالب است بدانید که بخش کوچکی از منطقه اورامانات در شهر حلبچه عراق قرار گرفته است.

یکی از مهم‌ترین دلایل شهرت و محبوبیت این منطقه، وجود کوهستان‌های فراوان، رودها و چشمه‌های بسیار زیبای آن است. رودهای سیروان و لیله از مهم‌ترین رودهای این منطقه به شمار می‌روند که در منطقه مرزی به اسم دروله به یکدیگر می‌پیوندند.

روستای ناو

از زیباترین و جذاب‌ترین روستاهای منطقه اورامانات می‌توان به روستای ناو اشاره داشت. این روستا در نزدیکی مرز استان کردستان، در شیب تند کوه واقع شده است. به همین دلیل معماری این روستا به شکل پلکانی است. خانه‌های پایین دست روستای ناو بر لبه دره قرار گرفته‌اند باغات گردو و میوه در انتهای همین دره است.

اغلب خانه‌های روستا دارای ایوان و بالکن‌های بزرگ هستند. شما از روی ایوان و بالکن‌های این خانه‌ها می‌توانید دره زیبای روبه‌روی روستا و دریاچه پشت سد داریان (رود سروان) را مشاهده کنید. علاوه بر معماری، مردم خونگرم و پوشش زیبای زنان کرد از دیگر جاذبه‌های روستای ناو به حساب می‌آیند.

روستای سراجگا

روستای سراجگا در منطقه اورامانات کرمانشاه، در ییلاق ارتفاعات بالادست در روستای ناو قرار گرفته است. بسیاری از افراد این روستا را تحت عنوان ییلاق بزرگ ناو می‌شناسند. روستای سراجگا دارای یک چشمه برکه ای است که مردم روستا از آن برای آبیاری درختان استفاده می‌کنند. معماری این روستا به صورت پلکانی است و خانه‌ها در شیب کوه ساخته شده‌اند.

یکی از شگفتی‌های معماری این روستا، قرارگیری خانه‌های پایین دست روستا بر لبه دره است. اغلب خانه‌های روستای سراجگاه دارای ایوان‌ها و بالکن‌هایی بزرگ مشرف به دره هستند. از روی ایوان این خانه‌ها می‌توانید دریاچه پشت سد داریان را مشاهده کنید و از مناظر زیبا لذت ببرید. به طور کلی، معماری این روستا شباهت زیادی به روستاهای کوهستانی اروپا است. خانه ها و پله‌های کوچه‌های سراجگا مشابه با سایر روستاهای منطقه اورامانات از سنگ ساخته شده‌اند.

امکانات رفاهی روستای هجیج

روستای هجیج دارای امکانات رفاهی مناسبی است که گردشگران در طی سفر خود می‌توانند از آن‌ها بهره‌مند شوند. این امکانات رفاهی به شرح زیر است:

  • درمانگاه: در این روستا یک درمانگاه عمومی وجود دارد. اگر در طی سفر خود به درمانگاه نیاز پیدا کنید، می‌توانید از خدمات آن استفاده کنید. این درمانگاه دارای کادر درمانی (پزشک، پرستار و…) است و می‌تواند خدمات پزشکی اولیه را به شما ارائه دهد.
  • داروخانه: در روستای هجیج تنها یک داروخانه وجود دارد که در صورت نیاز می‌توانید داروهای ضروری خود را از آن خریداری کنید. در این داروخانه انواع داروها، لوازم آرایشی و بهداشتی و سایر محصولات دارویی ارائه می‌شود.
  • سوپرمارکت: در روستای هجیج می‌توانید سوپرمارکت‌های مختلفی را مشاهده کنید. این سوپرمارکت‌ها انواع مواد غذایی، نوشیدنی‌ها و لوازم بهداشتی و سایر مایحتاج مردم را ارائه می‌کنند.
  • رستوران: در این روستا رستوران‌های مختلف و جذابی وجود دارد که در آن‌ها غذاهای محلی و سنتی با طعم بی‌نظیر و فوق‌العاده‌ای سرو می‌شود.
  • کافی‌شاپ: کافی‌شاپ‌های روستای هجیج می‌تواند محل مناسبی برای نوشیدن نوشیدنی‌های گرم و سرد و دسرهای خوشمزه باشد.
  • پارکینگ: در روستای هجیج، پارکینگ‌های خصوصی و عمومی مختلفی وجود دارد که امکان پارک خودرو در آن‌ها برای مسافران و گردشگران فراهم شده است. این پارکینگ‌ها در نزدیکی روستا واقع شده اند و دارای فضای مناسبی هستند.

در حالت کلی، روستای هجیج می‌تواند امکانات رفاهی خوبی را به گردشگران ارائه دهد. با این وجود، توصیه می‌کنیم پیش از سفر به این روستا، در مورد امکانات رفاهی موجود در آن اطلاعات لازم را کسب کنید.

طبیعت روستای هجیج

همانطور که اشاره شد، روستای گردشگری هجیج دارای معماری پلکانی و خانه‌های سنگی است. ولی تمامی جاذبه‌ها و زیبایی‌های این روستا به معماری و خانه‌هایش ختم نمی‌شود. طبیعت روستای هجیج نیز از جاذبه‌های گردشگری آن به حساب می‌آید. این روستا دارای جاذبه‌های طبیعی و تاریخی مختلفی است که می‌توانید در حین سفر از آن‌ها بازدید کنید.

روستای هجیج دارای آب و هوای معتدل و طبیعت سرسبزی است که در هر فصل زیبایی‌های منحصر به خود را دارد. به همین دلیل شما در هر فصلی که به این روستا سفر کنید، می‌توانید از جاذبه‌های آن لذت ببرید. از جاذبه‌های طبیعی روستای زیبای هجیج می‌توان به ارتفاعات شاهو، رودخانه سیروان، غارهای طبیعی، چشمه‌های مختلف و … آن اشاره داشت.

بهترین تفریحاتی که می‌توانید در این روستا داشته باشید شامل: کوهنوردی، پیک نیک در طبیعت، قایق سواری، عکاسی و غارنوردی می‌شود.

طبیعت روستای هجیج

سوغات روستای هجیج

بدون شک، خرید سوغات از بهترین قسمت‌های سفر به شمار می‌رود. اغلب افراد با خرید سوغات و هدیه دادن به دوستان و اعضای خانواده، آن‌ها را خوشحال می‌کنند. سوغات روستای هجیج شامل صنایع دستی مثل: گیوه، جاجیم، سفال و خوراکی‌های معروفی همچون گردو، انار، شیره انگور، عسل، روغن حیوانی، کشک، دوغ، پنیر محلی و … می‌شود.

صنایع چوبی مانند سبدبافی از دیگر هنرهای مردم این روستا به شمار می‌رود که می‌تواند گزینه خوبی برای خرید سوغاتی باشد. به این ترتیب می‌توانید انتخاب‌های زیاد و جذابی برای خرید سوغات داشته باشید.

اقامت در روستای هجیج یا اطراف آن

برای اقامت در روستای هجیج گزینه‌های مختلفی وجود دارد که در ادامه به صورت مختصر به آن‌ها اشاره خواهیم داشت.

  • مهمان سراها: در روستای هجیج چندین مهمان سرا وجود دارد که در هر یک از آن‌ها امکاناتی نظیر: اتاق‌های مجهز، رستوران، حمام و سرویس بهداشتی را در اختیار مسافران قرار می‌دهند.
  • اقامتگاه‌های بوم گردی: روستای هجیج جزء مناطق گردشگری محبوب ایران به شمار می‌رود. به همین دلیل در این روستا اقامتگاه‌های بوم گردی مختلفی ساخته شده است. این اقامتگاه‌ها در واقع خانه‌های سنتی و قدیمی بازسازی شده است که در آن‌ها امکانات مختلفی نظیر: رستوران، کافی شاپ، اتاق‌های مجهز،حمام و سرویس بهداشتی در اختیار گردشگران قرار می‌گیرد.
  • خانه‌های محلی: در این روستا تعداد کمی از خانواده‌های محلی، خانه‌های خود را به مسافران اجاره می‌دهند. اگر می‌خواهید تجربه متفاوتی از زندگی در یک روستای بکر و زیبا را داشته باشید، این گزینه مناسب شما خواهد بود.
  • چادر زدن: در برخی از نقاط روستای هجیج امکان چادر زدن برای مسافران وجود دارد. ولی دقت داشته باشید که در این مناطق امکاناتی نظیر حمام و سرویس بهداشتی وجود ندارد.
  • رزرو هتل کرمانشاه: اگر می‌خواهید در کنار بازدید از روستای هجیج، در کرمانشاه نیز گردش کنید، می‌توانید برای رزرو هتل کرمانشاه اقدام کنید.

شما می‌توانید بر اساس بودجه، سلیقه و انتظارات خود، از میان گزینه‌های ذکر شده، بهترین گزینه را برای خود انتخاب کنید و اقامت لذت بخشی را تجربه کنید.

جمع بندی مطالب

بدون شک، روستای هجیج از زیباترین و خاص‌ترین روستاهای ایران است. همانطور که اشاره شد، روستای هجیج یک منطقه بکر و سرسبز است و برای سفر به آن باید وسایل مختلفی نظیر: لباس، کفش مناسب، کرم ضدآفتاب، داروها و لوازم شخصی به همراه داشته باشید. به این صورت می‌توانید سفری مطمئن تر تجربه کنید.

این روستا علاوه بر مکان‌های ذکر شده، دارای جاذبه‌های گردشگری دیگری نیز هست که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به قلعه تاریخی و حمام قدیمی اشاره داشت. مردم محلی روستای هجیج بسیار مهربان و مهمان‌نواز هستند. به همین دلیل به راحتی می‌توانید با آن‌ها ارتباط برقرار کنید و از تجربیات آن‌ها در روستا بپرسید.

صبح زود و عصر هنگام بهترین زمان‌های بازدید از این روستا است؛ زیرا در آن زمان هوا به مراتب خنک‌تر و ازدحام جمعیت کمتر است. همچنین، دقت داشته باشید که برای بازدید از روستای هجیج نیاز به پرداخت هزینه ورودی نیست. اگر شما هم به این روستا سفر کرده‌اید، می‌توانید تجربیات خود از سفر را از طریق بخش نظرات با ما به اشتراک بگذارید.

سؤالات متداول

از کرمانشاه تا روستای هجیج چند کیلومتر است؟

روستای هجیج در فاصله ۱۲۳ کیلومتری کرمانشاه واقع شده است. ‏

روستای تاریخی هجیج کجاست؟

روستای تاریخی هجیج در ۲۵ کیلومتری شهر پاوه، در میان دره‌ای سرسبز و در دامنه کوه‌های شاهو واقع شده ‏است. ‏

روستای هجیج در کدام استان است؟

روستای هجیج در استان کرمانشاه واقع شده است. ‏

۴/۵ - (۵ امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×