دشت لار دماوند مقصدی برای طبیعت گردی در اطراف تهران
دشت لار دماوند یک پیشنهاد ویژه است برای تمام افرادی که قصد دارند تعطیلات آخر هفتۀ خودشان را بدون ورود به جادههای پر پیچ و خم طولانی و فقط در طول یک روز سپری کنند. دقیقاً همان افرادی که دغدغههای شغلی و شخصی بسیار زیادی اطرافشان را پر کرده اما از صمیم قلب میدانند که نیاز دارند دل به طبیعت سرسبز و زیبا بسپارند تا توان و انرژی مضاعفی پیدا کنند و بتوانند در هفتۀ پیش رو دوباره مشغول کار و فعالیت شوند. در این مقاله قصد داریم دشت لار دماوند، این دشت وسیع و متفاوت را معرفی کنیم. شما هم اگر قصد دارید این آخر هفته را بهتر از تمام هفتههای دیگر پشت سر بگذارید، کافی است در اولین قدم تا آخر همین مقاله با اقامت ۲۴ همراه باشید.
فهرست این مطلب
معرفی اجمالی دشت لار دماوند
دشت لار دماوند فقط به اندازۀ ۷۰ کیلومتر از تهران بزرگ فاصله دارد. این دشت وسیع گونههای قابل توجهی از انواع و اقسام گیاهان و جانوران را در آغوش خود پرورانده است و امید که پس از این نیز بتواند این گونههای خاص و منحصر به فرد را برای ایران زمین نگه دارد. شاید جالب باشد بدانید که دشت پهناور لار چند سالی است که به عنوان یک پارک ملی شناخته میشود و تحت حفاظت سازمان محیط زیست قرار گرفته است.
این دشت شکوه و جلوهای متمایز و تحسینبرانگیز دارد؛ البته اگر نگاهی به موقعیت جغرافیایی این منطقه روی نقشه بیندازید، دلیل آن را به خوبی درخواهید یافت. دشت لار از سمت شمال به کوه نور و از سمت جنوب به لواسانات ختم میشود. اگر به غرب دشت نگاه کنید، خاتون بارگاه و گرمابدر را خواهید دید و اگر نگاهی به شرق دشت بیندازید، پلور و کوه دماوند را رویت میکنید که سرافراز و شکوهمند ایستادهاند و انگار با نگاهی سراسر عشق و محبت به پهنای دشت چشم دوختهاند.
با توصیفاتی که ارائه شد، بدون شک تا الان تصویری هرچند مبهم از دشت لار دماوند در ذهن شما شکل گرفته است. بدون شک در این منطقه منازل مسکونی رایج در شهرها و روستاها را نخواهید دید. در عوض میتوانید شاهد زندگی سرشار از زیبایی و شکوه عشایر عزیز باشید که در مواقع ییلاق به این محدوده مهاجرت میکنند.
مطلب مرتبط: جاهای دیدنی اطراف تهران و برنامه ریزی سفر یک روزه
خوشبختانه حیات وحش غنی و پربار دشت لار در سال ۱۳۵۴ مورد توجه مسئولین امر قرار گرفت و از همان دوران به یک پارک ملی تبدیل شد. و باز خوشبختانه در سال ۱۳۶۱ به این امر توجه شد که این منطقۀ ناب زیستی به حفاظت نیاز دارد و از همان دوره این محدوده به یک منطقۀ حفاظتشده تبدیل شد. و اما بهتر از هر دو این اتفاقات این است که از سال ۱۳۷۰ در منطقۀ دشت لار شکار ممنوع شد. امید که غنای این دشت عزیز همواره پابرجا باقی بماند.
کوههای محاط بر دشت لار دماوند
شاید جالب و حتی تحسینبرانگیز باشد بدانید که اطراف دشت لار با کوههایی نام آشنا احاطه شدهاند. این کوههای دلبرانه عبارتند از:
- کوه دماوند
- کوه دیو آسیاب
- کوه یخ کمر
- کوه گل زرد
- کوه پهنک
- کوه زرشکی
- کوه کمردشت
- کوه نمک کوسر
- کوه سیاه چال
- کوه آرو برارو
- کوه اسب کلک
- کوه کافر راه
- کوه کبود
حال افرادی که به کوهنوردی علاقه دارند را در نظر بگیرید. به هر طرف این دشت عظیم که چشم بیندازند، جلوهای از معشوق دیرینۀ خود را خواهند یافت. ضمن اینکه آب و هوای منحصر به فرد این منطقه شکوه و جذابیت ورزش حرفهای و صدالبته تفریحی کوهنوردی را هزار هزار برابر بیشتر خواهد کرد.
رودهای خروشان بر پهنۀ دشت لار دماوند
همان طور که کوههای متعددی سراسر محیط دشت لار را در بر گرفتهاند، رودهای خروشان بسیاری نیز از همین کوهها سرچشمه میگیرند و در قلب دشت جریان پیدا میکنند. از جملۀ این رودهای درخشان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- رود لار
- رود دیو آسیاب
- رود سفیدآب
- رود ورارود
- رود الرم
- رود چهل بره
- رود آب امام پهنک
- رود آب سیاه چال
شاید جذاب باشد بدانید که امکان صید ماهی در این رودخانههای پر برکت وجود دارد. البته برای حفظ و صیانت از این منطقۀ باشکوه نیازمند رعایت موازین محیط زیست خواهد بود. در اولین قدم لازم است برای دریافت مجوز ماهیگیری اقدام کنید. برای دریافت مجوز میتوانید به واحدهای محیط زیست قوشخانه، پلور و دلیچای مراجعه بفرمائید. نکتۀ دیگر اینکه فصل صید و ماهیگیری از ابتدای خرداد ماه آغاز میشود و تا شهریور ماه ادامه خواهد داشت. اما قبل و بعد از آن امکان صید به هیچ عنوان وجود ندارد.
چند جاذبۀ ناب در دشت لار دماوند
همان طور که تا به اینجا بیان شد، دشت لار سراسر زیبایی و شگفتی است. مخصوصاً که دورنمای قلۀ دماوند بر آن سایه انداخته است. به نظر میرسد همین یک تصویر برای بیان زیبایی و شکوه این منطقۀ ناب کفایت میکند. اما علاوه بر تمام جاذبههایی که گفته شد لازم است به دو شگفتی حیرتبرانگیز و چشمنواز دیگر نیز اشاره شود که عبارتند از:
آبشار سفید آب لار
این آبشار خروشان از طریق روستای ایرا قابل دسترسی است. بدون شک دیدار از یک آبشار که سرشار از شور و نشاط زندگی در جریان است بسیار جذاب و دلپذیر خواهد بود.
سد لار
این سد ۵ کیلومتر از پارک ملی دشت لار دماوند فاصله دارد و در حال حاضر جزئی از شهرستان آمل به شمار میرود. احداث این سد در سال ۱۳۵۳ کلید خورد و در سال ۱۳۶۱ به بهرهبرداری کامل رسید. نمای سد لار نیز بسیار زیبا و چشمنواز است و میتواند لحظات نابی را برای گردشگران عزیز به وجود بیاورد.
حضور عشایر در دشت لار دماوند
یکی دیگر از جذابیتهای ارزشمندی که در دشت لار فرصت تجربهاش روی میدهد، دیدار با عشایر عزیز، مهربان و خوشرو خواهد بود. عشایر در فصل تابستان و به منظور ییلاق به سمت دشت لار راهی میشوند. این عزیزان از شهرهای ورامین و پیشوا در استان تهران هستند. بسیار مایۀ خوشوقتی خواهد بود اگر در زمانی مهمان دشت لار باشید که مصادف باشد با ییلاق عشایر. در این صورت میتوانید نوع زندگی متفاوت عشایر را به چشم ببینید و شاید حتی امکان خرید محصولات لبنی یا غذاهای محلی را نیز بیابید.
مسیرهای دسترسی به دشت لار دماوند
خوشبختانه برای رسیدن به دشت لار چند مسیر متفاوت وجود دارد. همین امر نشان میدهد که این دشت وسیع قلب این ناحیه به شمار میرود. چون از مناطق مختلف و از راههای متفاوت امکان ورود به آن وجود دارد. چند تا از مهمترین این راهها عبارتند از:
- مسیر جاده هراز و پلور: که بهترین مسیر محسوب میشود و طی آن باید از بزرگراه بابایی، جاده هراز، رودهن، بومهن، گردنه امامزاده هاشم، پلور، مجسمه طلائی کوهنورد، عبور کنید تا به محیط بانی پارک ملی دشت لار دماوند برسید.
- مسیر گردنه قوچ خانی: از رودهن و روستای آردینه عبور میکند و پس از نیم ساعت رانندگی در جاده خاکی به دشت لار میرسد. آن هم درست وسط دشت.
- مسیر گرمابدر: مسیر پرماجرایی به نظر میرسد. ابتدا باید با ماشین تا فشم و روستای گرمابدر رانندگی کنید. سپس لازم است از محیط بانی تا گردنۀ خاتون بارگاه را پیاده طی کنید. (البته اگر ماشین عشایر باشد میتوانید سوار شوید) اندکی پس از آن به نزدیکی چشمه دوبرار خواهید رسید.
- مسیر افجه: این مسیر مخصوص کوهنوردان است.
- مسیر روستای امامه: این مسیر صعب العبور است و مخصوص مرتعداران بومی.